Društvo

Poslednji dan leta sa temperaturama iznad proseka: Oblake i kišu menja toplo i sunčano vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

07:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Oblake i kišu danas će zameniti vedro i sunčano vreme. Danas je ujedno i poslednji dan leta, a priliv tople vazdušne mase sa Mediterana uzrokuje tropsko vreme, sa temperaturom i preko 32 stepena.

Južni i jugozapadni vetar i danas će duvati pojačanim intenzitetom, u planinskim predelima povremeno će biti i jak. Upravo zbog toga temperatura će se kretati od 28 stepeni na istoku, pa do 33 na zapadu zemlje.

"Ovako toplo i promenljivo vreme nije uobičajeno za drugu polovinu septembra, te je biometeorološka situacija ovih dana relativno nepovoljna za većinu osoba sa hroničkim tegobama", kaže meteorolog Euronews Srbije, Ljubica Gojković. 

Jesen nam kalendarski stiže u subotu u 8.50, a prvi dan vikenda ujedno će biti i najtopliji dan ove nedelje. Temperatura će dostizati čak 35 stepeni, a vreme ostaje pretežno sunčano sve do večernjih sati kada dolazimo pod uticaj intenzivnog hladnog fronta sa severa Evrope.

Prognostički modeli za nedelju najavljuju pljuskove, grmljavinu i pad temperature za više od deset stepeni.

Lokalno će pasti i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru za svega nekoliko sati, te je za severne i zapadne predele već izdat narandžasti meteoalarm. Moguće su i oluje praćene jakim vetrom i gradom.  

"Nakon prolaska fronta sledi razvedravanje i otopljenje te će prva nedelja jeseni ipak biti prijatno topla i sunčana", zaključuje Gojković.

Komentari (0)

Srbija