Društvo

Pala tri stuba dalekovoda, Šid bez struje: "Postoje indicije da neće stići pre ponedeljka"

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

23/09/2023

-

20:20

Pala tri stuba dalekovoda, Šid bez struje: "Postoje indicije da neće stići pre ponedeljka"
Pala tri stuba dalekovoda, Šid bez struje: "Postoje indicije da neće stići pre ponedeljka" - Copyright Tanjug/EMS AD/Branko Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Tri stuba dalekovoda su usled jakog nevremena, koje i dalje traje, srušena na teritoriji Sremske Mitrovice i Šida, zbog čega je u Šidu bez struje oko 11.000 potrošača, rečeno je  Tanjugu u Elektromreži Srbije AD (EMS). Nije poznato kada će šteta da bude sanirana.

Tri stuba su potpuno smrskana i sve ekipe EMS-a su na terenu i nastoje da se napajanje omogući potrošačima, rekli su u EMS-u.

''Obavestili smo nadležne organe da se prikupe agregati za stanovništvo, jer kvar ne može brzo da se otkloni. Potrebno nam je da podignemo havarisane stubove'', rekli su u EMS-u.

Tanjug/EMS AD/Branko Đorđević

 

Navode da su sve ekipe EMS na terenu, da je nevreme i dalje u toku i da se dovoze havarijski stubovi.

"Dodatan je problem što su u prethodnom nevremenu sa strane Hrvatske pali stubovi koji još nisu podignuti i to stvara problem jer ne može ni sa te strane da se dopremi električna energija", naveli su iz EMS.

Tanjug/EMS AD/Branko Đorđević

 

Elektromreža Srbije AD saopštila je prethodno da je, usled jakog nevremena, danas u 16.31 došlo do obostranog ispada dalekovoda 110 kV br. 166/3 + DV 110 kV br. 199/1 TS Sremska Mitrovica 2 - TS Šid.

Bez napajanja električnom energijom je konzum TS Šid, oko 14 MW, odnosno, prema raspoloživim informacijama, oko 11.000 mernih mesta.

Neizvesno kada će Šid dobiti struju

Situacija na terenu je vrlo komplikovana jer su dalekovodni stubov iščupani sa betonskom konstrukcijom i postoje indicije da struja u 11.000 domaćinstava u Šidu neće doći pre ponedeljka, a moguće je da će sanacija štete trajati znatno duže, rekla je Fonetu šefica sektora za medije i komunikacije Elektromreža Srbije Gordana Raković Rudović.

Na tom području i dalje je na snazi crveni meteo alarm, pa zbog toga dežurne ekipe nisu u mogućnosti da izađu na teren i sagledaju razmere štete, naglasila je Gordana Raković Rudović.

"Za sad znamo da su stradala tri dalekovoda, ali postoji mogućnost da je na terenu situacija znatno komplikovanija i da je oboreno više", rekla je ona.

U EMS se nadaju da će 11.000 domaćinstava struju dobiti do ponedeljka, ali naglašavaju kako je u sadašnjim okolnostima "teško davati precizne prognoze", s obzirom da je potrebno postaviti nove dalekovode sa betonskom konstrukcijom, a "to nije nimalo lak i brz posao".

Raković Rudović je naglasila da ne postoji način da se domaćinstva koja su ostala bez struje pripoje na druge mreže jer je tokom prethodnog nevremena na hrvatskoj strani stradalo 14 dalekovoda koji i dalje nisu sanirani.

Padao grad u Vojvodini

Posle niza toplih dana i današnje temperature od 35 stepeni, nevreme praćeno gradom pogodilo je Frušku Goru. Tmurni oblaci prekrili su skoro celu Vojvodinu. Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na vremenske nepogode i naglu promenu vremena krajem dana i sutra na području Srbije.

Kako navodi RTS, grad veličine manjeg oraha padao je na Fruškoj Gori, nekoliko minuta. 

Tokom večeri u severnoj i zapadnoj Srbiji mestimično kiša i pljuskovi sa grmljavinom, koji su lokalno intenzivniji u Bačkoj i Banatu uz jak, kratkotrajno i olujni severozapadni vetar, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

U narednim satima u pojedinim delovima Bograda kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom uz pojačan severozapadni vetar.

Padavinska zona koja je zahvatila severne i zapadne krajeve, krajem dana i u toku noći izmeštaće se ka ostalim delovima Srbije.

Kako je ranije saopštio RHMZ, naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom koje će danas posle podne i uveče zahvatiti severne i zapadne krajeve Srbije, a krajem dana, tokom noći (23./24. septembar) i sutra, 24. septembra, proširiće se na celu zemlju uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina.

Komentari (0)

Srbija