Društvo

Svečano otvorena Evropska noć istraživača

Komentari

Autor: FoNet

29/09/2023

-

22:42

Svečano otvorena Evropska noć istraživača
Svečano otvorena Evropska noć istraživača - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović otvorila je danas u Muzeju nauke i tehnike 14. Evropsku noć istraživača, koja se održava pod sloganom "Svetlost nauke".

Evropska noć istraživača održava se danas i sutra od 16.00 do 22.00 sata u 24 grada širom Srbije, a programi su besplatni za sve posetioce.

U isto vreme, ta manifestacija se realizuje u 26 zemalja Evrope, a očekuje se da je poseti oko milion i po ljudi.

Begović je rekla da se na Evropskoj noći istraživača istraživači iz naše zemlje i cele Evrope okupljaju da bi sa građanima i društvom podelili svoju ljubav i strast prema nauci.

Istakla je da Srbija ima bogatu tradiciju u istraživanjima i da su mnogi od naših naučnika dali osnove postojanja modernog društva i modernih zakona.

"Treba da budemo izuzetno ponosni i na njih i na današnju naučnu zajednicu", rekla je Begović.

Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske unije (EU), a cilj je da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku i da podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je "strast prema nauci esencijalni sastojak kako bismo imali bistre umove u budućnosti, kako bi se pomoglo da napreduju i Srbija i EU, da napreduje prostor evropskog istraživanja i inovacija, da napreduje celo čovečanstvo".

"Danas smo ovde da proslavimo nauku i istraživanje, da proslavimo nove izume", rekao je Žiofre.

Dodao je da je Evropska noć istraživača odlična prilika da se najšira publika, a posebno mladi, upoznaju sa naučnim radovima, dostignućima i istraživanjima koji su fascinantni, jer direktno utiču na naš svakodnevni život.

Žiofre je rekao da je ovo prilika da se kod mladih postakne radoznalost i da i sami budu naučnici, a ukazao je da će posetioci u Evropskoj noć istraživača moći da učestvuju u trci robota, lovu na blago ili naučnoj vrtešci, da ćaskaju sa veštačkom inteligencijom, da se druže sa mikro-organizmima i paleolitskim slikarima i da prave veštačku kost.

Žiofre je naveo da je Evropska noć istraživača deo šireg projekta, čiji je cilj da osigura "da je Srbija deo evropske naučne zajednice".

Prema njegovim rečima, to je deo zajedničke incijative da se osigura da naučnici i istraživači iz Srbije nađu partnere u zemljama EU, kako bi razvili nove ideje. 

Komentari (0)

Srbija