Društvo

Više javno tužilaštvo reagovalo povodom gostovanja Gorana Ilića na Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

14:52

Više javno tužilaštvo reagovalo povodom gostovanja Gorana Ilića na Euronews Srbija
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović podneo je inicijativu Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva za davanje mišljenja da li je javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Goran Ilić, izjavom za  televiziju Euronews Srbija, koja je emitovana 4. oktobra 2023. godine, prekršio Etički kodeks.

Saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu prenosimo u celosti:

"Etički odbor treba da se izjasni da li se radi o ponašanju koje bi moglo da naruši čast i ugled javnotužilačke funkcije, kao i poverenje javnosti u rad javnog tužilaštva, odnosno da li se radi o kršenju ili značajnijem kršenju Etičkog kodeksa, što bi povlačilo disciplinsku odgovornost Gorana Ilića.

Inicijativa je pokrenuta jer je apsolutno neprihvatljivo sa aspekta Etičkog kodeksa da Ilić, kao Javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva, dakle najvišeg javnog tužilaštva u Srbiji, javno iznosi ličan i proizvoljan stav o tome da u javnosti postoji "utisak o nesamostalnosti javnog tužilaštva", povezan sa politički osetiljivim predmetima.

U sklopu izjave Ilić daje primer postupka protiv osumnjičenog Milana Radoičića i insinuira da će takve predmete tokom čitavog postupka pratiti "sumnja o nesamostalnosti pravosudnih institucija u Srbiji", a pored toga kritikuje i odluku Višeg suda u Beogradu o neodređivanju pritvora Radoičiću, iako je sud nezavisan državni organ.

Ističemo da je apsolutno nejasno o kakvom utisku javnosti govori Ilić, obzirom da se u svojoj izjavi nije pozvao ni na kakav konkretan izvor, niti istraživanje kojim bi potkrepio svoju tvrdnju, pri čemu su skorašnje Ustavne i prateće zakonske izmene načelo sasmostalnosti dodatno reafirmisale.

Sa aspekta Etičkog kodeksa, neprihvatiljiva je izjava Ilića i da je Glavni javni tužilac VJT u Beogradu lično doprineo takvom navodnom utisku o nesamostalnosti javnog tužilaštva svojim postupanjem prema javnim tužiocima i kritikujući zalaganje za samostalnost javnog tužilaštva, budući da ni Poverenik za samostalnost, Etički odbor, Discipliski tužilac, ni Visoki savet tužilaštva, i pored brojih prijava protiv Stefanovića, nisu utvrdili da je na bilo koji način prekršio svoje dužnosti vezane za obavljanje javnotužilačke funkcije.

Naprotiv, Stefanović je podržao Ustavne promene i nikada nije 'kritikovao zalaganje za samostalnost javnog tužilaštva', obzirom da je samostalnost nesporna Ustavna i zakonska kategorija", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija