Društvo

Sindikati čekaju novu ponudu Vlade i ne odustaju od štrajka, Brnabić: Vlada radi sve za bolji status prosvetara

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

05/10/2023

-

17:49

Sindikati čekaju novu ponudu Vlade i ne odustaju od štrajka, Brnabić: Vlada radi sve za bolji status prosvetara
Sindikati čekaju novu ponudu Vlade i ne odustaju od štrajka, Brnabić: Vlada radi sve za bolji status prosvetara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas se ponovo sastala sa reprezentativnim sindikatima prosvete i ponovila da Vlada Srbije radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti. Predstavnici četiri sindikata su, međutim, posle sastanka sa predsednicom Vladom saopštili da ne odustaju od štrajka 16. oktobra u svim školama u Srbiji ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate.

Sindikati su u zajedničkom saopštenju naveli da su na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije ponovljeni njihovi zahtevi za izjednačavanje plata zaposlenih u obrazovanju sa
republičkim prosekom i povećanje dodatka za odeljenjske starešine.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije posle sastanka, upravo zbog razumevanja značaja ulaganja u obrazovanje kao investicije za budućnost države, predsednica Vlade je rekla da će Vlada predložiti Protokol kojim će se predvideti povećanje plate za razredne starešine, kao i da će se istim iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Republici Srbiji do januara 2025. godine.

"Dogovor je da se u što kraćem roku reprezentativnim sindikatima u obrazovanju dostavi predlog dokumenta Vlade Republike Srbije, kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva", navode sindikati u saopštenju.

Po dobijanju dokumenta od Vlade Srbije sindikati će, kako saopštavaju, na svojim
organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti
realizacija prethodno donetih odluka.

"Podsećamo da je odluka o štrajku doneta i da će biti sprovedena 16. oktobra u svim školama u Srbiji ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate", kažu predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Brnabić je, kako je saopštila Vlada Srbije, istakla da je ova vlada sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine prosvetnim radnicima podigla plate za 31 odsto, što je povećalo budžet Republike Srbije za prosvetu za čak 58 milijardi dinara.

Premijerka je objasnila da su vanredna povećanja od 5,5 odsto prosvetnim radnicima od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka, navodi se u saopštenju.

Sastanku sa reprezentativnim sindikatima prisustvovali su ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici Ministarstva finansija. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija