Društvo

Čak 10 stepeni iznad proseka: Na snazi žuti meteoalarm zbog visokih temperatura usred oktobra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

07:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će u Srbiji jutro biti sveže, po kotlinama, dolinama i visoravnima jugozapadne i južne Srbije kratkotrajna magla. Tokom dana pretežno sunčano i toplo za ovaj period godine. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, na jugu Banata ujutru i pre podne povremeno i jak. 

Intenzivno polje visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Mediterana donosi nam stabilno i sunčano vreme. Ovaj anticiklon sprečava prodor hladnog fronta i kišonosnih oblaka ka jugu Evrope što će u našoj zemlji uzrokovati pravo Miholjsko leto, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

U Sjenici je ovog jutra izmereno samo 2 stepena, dok je najtoplije bilo u Beogradu, sa 14. Tokom dana ipak dolazi do osetnijeg porasta temperature. U najtoplijem delu dana lokalno se očekuje i do 29 stepeni, što je za oko 10 iznad proseka. 

Pred nama je nekoliko vrelih dana, a zbog potpuno vedrog i mirnog vremena činiće se da je toplije od izmerenih vrednosti. Upaljen je i žuti meteoalarm kao upozorenje na veoma toplo vreme.

U petak i subotu takođe sunčano i veoma toplo, u većini mesta oko 28 stepeni, a slab južni vetar duvaće sve do nedelje.

Miholjsko leto ipak neće potrajati jer se već za nedelju prognozira prodor intenzivnog hladnog fronta. 

Na Alpima će pasti prvi sneg, a u našoj zemlji prava jesenja kiša. Početak sledeće sedmice donosi nam jesenje vreme, oblake, dugotrajne padavine i pad temperature za više od 15 stepeni. 

Komentari (0)

Srbija