Društvo

Janković: Radimo procenu pristupačnosti zdravstva osobama sa invaliditetom

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

23:09

Janković: Radimo procenu pristupačnosti zdravstva osobama sa invaliditetom
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica Ministra zdravlja Jelena Janković je na konferenciji "Oči su ogledalo duše" koja je organizovana u okviru Svetskog dana vida rekla danas da ministarstvo, zajedno sa Savetom osoba sa invaliditetom, radi na proceni pristupačnosti zdravstvenog sistema osobama sa invaliditetom.

Janković je istakla da se ministarstvo prilikom procene oslanja na evropske standarde koje bi zdravstvene ustanove trebalo da imaju, kako bi osobama sa invaliditetom omogućila adekvatnu pristupačnost.

"Kada završimo sve analize planiramo da pozovemo sva udruženja osoba sa invaliditetom da u odnosu na rezultate i analize daju preporuke i u skladu sa njima da prilagode uslove u zdravstvenim ustanovama potrebama osobama sa invaliditetom", naglasila je Janković. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da će resorno ministarstvo u narednom periodu insistirati da se poveća broj oftamoloških pregleda i očnih lekara. 

"Pregledi u primarnim zdravstvenim ustanovama su otežani činjenicom da većina zdravstvenih ustanova nema lekare oftamologe koje mogu dati prve slike stanja kod očnih problema", objasnio je Makunčević. 

Dodao je da će se zdravstvene ustanove prilagoditi tako da pripreme medicinske radnike da pomognu osobama sa invaliditetom prilikom ulaska. 

Vesna Latinović, pomoćnik direktora Sektora za zdravstveno osiguranje RFZO navela je da RFZO obezbeđuje zdravstvene usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite za slepe i slabovide osobe. 

Da bi se ostvarilo pravo na naočare, navela je Latinović, potrebno je da to propiše specijalista oftamologije i da matična filijala overi taj obrazac.

"Za diflotehnička pomagala, odnosno pomagala za slepe postupak je u principu isti, samo što postoji govorni softver i štap za slepe, koji ide na overu filijale, dok lekarska komisija za ostala pomagala utvrđuje ispunjenost indikacija", objasnila je Latinović. 

Direktor klinike za opšte bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Vojvodine Siniša Babović je naveo da ukoliko u porodici postoje očna oboljenja, potrebno je obavljati očne preglede na godinu dana. 

"Glaukom je jedan od vodećih bolesti koja vodi ka slepilu i on bi zahtevao ka jedna tiha bolest koju ne možemo osetiti. U momentu kada pacijent primeti da slabije vidi na blizinu, to je najčešće između četrdesete i četrdeset pete godine", rekao je Babović. 

Predstavnik udruženja Gledamo srcem, Boban Veličković rekao je da je potrebno češće pričati o slepilu i očnim oboljenjima. 

"Mi se bavimo slepilom 12. oktobra, 15. oktobra je svetski dan belog štapa i 3. decembar je dan osoba sa invaliditetom. Svaki dan imamo probleme, ali radimo na promociji i trudimo se da više govorimo o tome", istakao je Veličković. 

Predstavnik udruženja Bono Vido Žana Šibul rekla je da je cilj kampanje "Oči su ogledalo duše" da utiče na populaciju na ide jednom godišnje na oftamološke preglede. 

Šibul je zaključila da će građani moći da obave prventivne preglede u subotu i nedelju u tržnom centru "Delta City" od 10 do 22 časova. 

Komentari (0)

Srbija