Društvo

Vlada i sindikati potpisali Protkol: Početna plata nastavnika biće izjednačena sa prosečnom platom do 1. januara 2025.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

17:21

Vlada i sindikati potpisali Protkol: Početna plata nastavnika biće izjednačena sa prosečnom platom do 1. januara 2025.
Potpisan protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i reprezentativni sindikat potpisali su Protokol čiji je cilj poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti.

Protokol, koji su potpisali Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja, rezultat je dosadašnjeg dijaloga i ima za cilj potvrdu nastavka saradnje na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine, saopštila je pres služba Vlade Srbije. 

U protokolu su navedeni, između ostalog, dosadašnji napori Vlade Republike Srbije da je plata zaposlenima u prosveti u januaru ove godine povećana za 12,5 odsto, u septembru za 5,5 odsto kao i da je predlogom budžeta planirano povećanje plata zaposlenima u prosveti u iznosu od 10 odsto od januara 2024. godine. 

Ova kumulativna uvećanja iznose 31 odsto za period januar 2023 – januar 2024. godine. 

Pored planiranog povećanja plate zaposlenima u prosveti od januara 2024. godine od 10 odsto, Vlada Republike Srbije će izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati uvećanje koeficijenta nastavniku - odeljenjskom starešini sa 4 odsto na 7 odsto.

Navodi se, takođe, da je u periodu od januara 2020. do septembra 2023. godine u stalni radni odnos prevedeno 18.000 zaposlenih koji su radili u statusu na određeno, kao i da je od septembra ove godine povećan broj zaposlenih u školama na poslovima stručnih saradnika, sekretara, šefova računovodstva i drugih poslova, dodaje se u saopštenju.

Unija  sindikata prosvetnih radnika Srbije potvrdila je da su reprezentativni sindikati su, danas potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, postigli rešenje kojim su verifikovali dogovore od decembra prošle godine, o poboljšaju materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija