Društvo

"Da Vanja stane na svoje noge": Dečaku koji boluje od cerebralne paralize potrebna naša pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

12:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predškolska ustanova u Rakovici organizuje humanitarnu akciju za pomoć Vanji Đermanoviću (3) koji boluje od cerebralne paralize. U svim vrtićima u Rakovici deca i vaspitači će održati humanitarne predstave kako bi Vanjina porodica mogla da priušti terapije, putne troškove i smeštaj za lečenje u inostranstvu. 

Procenjeno je da je za Vanjino lečenje potrebno oko 15 miliona dinara, a za sada je prikupljeno oko 70 odsto sredstava i u ta sredstva spadaju put na Tajland.

Vanjina mama Olivera kaže da su bolest prepoznali odmah na rođenju, da je tokom porođaja beba ostala bez kiseonika, te da su nastupila oštećenja na mozgu i cerebralna paraliza.

"Svaki dan idemo na kineziterapiju, kod defektologa, radimo vežbe žvakanja i gutanja. To je svakodnevan proces. Najviše se na kineziterapijama baziramo na istezanju ruku i nogu. Vanja ima spastičnu kvadriplegiju. Cilj nam je da sačuvano zglobove i kičmu onoliko koliko je to moguće. Na terapijama žvakanja i gutanja učimo da Vanja odgrize hranu, sazvaće. Nadamo se da će jednog dana to moći sam da uradi. Znamo da se Vanja neće izlečiti, ali cilj nam je da napreduje koliko može", priča majka.

Osim što ima cerebralnu paralizu Vanja i ne vidi.

Inače, Vanja je prvo dete iz blizanačke, strogo kontrolisane trudnoće. Na rođenju je imao teško gušenje, te je reanimiran i intubiran. Dva dana posle rođenja, porodica je obaveštena da je imao krvarenje na mozgu, proširene komore i ciste. Vanjina dijagnoza je cerebralna paraliza.

U prvim danima je rađena i punkcija likvora dva puta. Posle mesec dana je u bolnici dobio RSV virus, te je ponovo bio intubiran. Dva i po meseca posle rođenja je došao kući, a tek kasnije roditelji saznaju da Vanja ne vidi.

Da Vanja stane na svoje noge! Budimo humani!

Pomozimo Vanji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 826 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human826 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000070025-76

Uplatom na devizni račun: 160600000007002382

Komentari (0)

Srbija