Društvo

Muzej žrtava genocida nastavlja sa studijskim putovanjima poput posete Jasenovcu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

12:38

Muzej žrtava genocida nastavlja sa studijskim putovanjima poput posete Jasenovcu
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Muzeja žrtva genocida Dejan Ristić najavio je danas da će Muzej žrtava genocida, uz pomoć dobročinitelja fondacije Muzeja koji obezbeđuju sredstva za putovanja đaka, nastaviti sa studijskim putovanjima i boravcima u Srbiji, ali i na teritoriji bivše Jugoslavije.

On je to rekao za Tanjug povodom posete 100 đaka Zemunske i Osme beogradske gimnazije spomen-području Jasenovac i gradu Pakrac, koje je organizovao Muzej žrtava genocida.

Prema njegovim rečima, Muzej već dve godine, preko svoje fondacije Muzeja žrtava genocida, podržava osnovne i srednje škole u Srbiji, kako bi đaci odlazili i posećivali lokalitete iz Perioda drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Ristić dodaje da je Muzej do sada podržao nekoliko desetina škola, kako bi đaci osim u učionici, kod kuće ili u javnom prostoru, učili na lokalitetima gde su se određeni događaji odigrali.

"Sada smo nakon dve godine neke test faze organizovanja studijskih boravaka na teritoriji naše domovine, rešili da iskoračimo van granica Srbije u kontekstu javne memorijalizacije Drugog svetskog rata, a logično je kada govorimo o Drugom svetskom ratu i strdanju pripadnika našeg naroda, da taj prvi odlazak van teritorija Srbije bude upravo u Jasenovac", izjavio je on.

Kako je najavio, Muzej žrtava genocida će od proleća krenuti sa narednim studijskim putovanjima i boravcima, kako u Srbiji, tako i na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

Komentari (0)

Srbija