Društvo

Direktor Instituta za onkologiju: Za lečenje karcinoma potrebno je da radimo na tri fronta

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

20:47

Direktor Instituta za onkologiju: Za lečenje karcinoma potrebno je da radimo na tri fronta
Direktor Instituta za onkologiju: Za lečenje karcinoma potrebno je da radimo na tri fronta - Copyright Euronews, Tanjug/Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Instituta za onkologiju Milan Žegarac izjavio je danas da, kada je reč o lečenju karcinoma dojke, potrebno raditi na "tri fronta" i da je osim dovoljno opreme za ranu dijagnostiku, dovoljnog broja medicinskih radnika, potrebno podizati svest građana da se lekaru jave na vreme.

"Oprema je važna, neophodna, ali možda najbitnija stvar, po meni, je to da imamo edukovane lekare, edukovan kadar koji će sprovoditi snimanja. Tu je i svest građana, sprovodjenje skrininga. Kada smo na evropskom zdravstvenom kongresu videli rezultate - ne zaostajemo mi ni u opremi, ni operacijama, ni hemioterpaiji već u tome da se pacijenti javljaju u mnogo ranijem stadijumu bolesti", rekao je Žegarac za Tanjug. 

Što se tiče samog Instituta u Beogradu, Žegarac kaže da svakodnevno primaju i leče stotine pacijeneta, napominjući to da je beogradski Institut za onkologiju mesto gde se tretiraju i pacijenti iz cele Srbije. 

"Mi smo regionalna ustanova kako za Beograd, tako i za ostali deo Srbije. Ovde se sprovodi i dijagnostika i lečenje i terapija svih pacijenata sa rakom dojke, tako da ovde svakog dana imamo stotine pacijenata. Skoro 300 pacijenata dnevno primi hemioterapiju i skoro 400 se ozrači, a uradi se i preko 20 operacija dnevno", rekao je Žegarac.

Na Institutu su uslovi za medikalnu onkologiju i primenu hemioterapije poboljšani, dodaje on, jer su napravljena još tri dela dnevne bolnice sa još 10 stolica za aplikaciju hemioterapije. 
Kada je reč o periodu od javljanja lekaru do početka lečenja, Žegarac objašnjava da je prosek oko 30 dana. 

"Jer sama metodologija postavljanja dijagnoze traje toliko. Pacijent se javi, zatim idu snimanja, pa biopsija, posle biopsije neophodna je histopatološka dijagnoza. To je taj neki period koji je neophodan da se postavi dijagnoza, onda sledi konzilijum koji donosi odluku o modalitetu i načinu lečenja tih pacijenata", objasnio je Žegarac. 

Ulaganja države u zdravstvo su značajna, dodao je, posebno kada je reč o dostupnosti mamografa, magnetnih rezonanci, CT skenera. 

"Svakako da će pomoći u ranom otkrivanju da je to dostupno svuda. Važno je da se ljudi jave što pre i kada se jave na vreme i lečenje je jednostavnije. Potrebno je da podginemo svest građana, ali sa druge strane da im bude dostupan i mamograf, i magnetna i CT skener", rekao je Žegarac. 

Mamografija je osnova za dijagnostiku karcinoma dojke, dodao je, te je neophodno da bude dostupna u svim domovima zdravlja, odnosno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer je to prvo mesto gde pacijenti treba da se jave.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija