Politika

Lekarima osumnjičenim da su oštetili RFZO za skoro 78 miliona dinara određen pritvor

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

11:06

Lekarima osumnjičenim da su oštetili RFZO za skoro 78 miliona dinara određen pritvor
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor za pet lekara osumnjičenih da su oštetili RFZO za 77. 931.760.26 dinara.

Pritvor je određen Z.S, O.Š, M.J, S.Z. i S.Z. jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, navodi se u saopštenju tog suda.

Svim okrivljenima je na teret stavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dok se Z.S. i O.Š. terete i za krivično delo zloupotreba službenog položaja, okrivljenoj M.J. na teret je stavljeno izvršenje produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a okrivljenima S.Z. i S.Z. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal ranije su saopštili da je reč o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. novembra 2018. do 22. jula 2021. godine, od kojih su jednu grupu činili lekari (njih četvoro) iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu farmaceuti (njih sedmoro) iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Sumnja se da je prva organizovana kriminalna grupa (lekari) propisivali recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara, odnosno bez znanja pacijenata.

Zatim kako se sumnja slali su te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe (farmaceutima), koji su recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani.

A. Ćup

 

Na taj način su kako se sumnja protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara.

Prethodno je šest osumnjičenih koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio.

Istraga pokrenuta pre dve godine

Inače, istraga o mahinacijama sa prepisivanjem recepata u Domu zdravlja u Gušterici kod Lipljana pokrenuta je u avgustu 2021. godine. Kako je Euronews Srbija tada pisao Ministarstvo zdravlja dostavilo je tada krivičnu prijavu Tužilaštvu.

Nadležnim organima je prijavjeno da je hormonska terapija u vidu injekcija "genotropin" i "norditropin"prepisivana u DZ u Gušterici, koji pripada opštini Gračanica, deci i odraslima, bez njihovog i znanja, iako pacijenti nisu imali potrebe za tom terapijom. 

Tada se sumnjičilo četvoro lekara tog Doma zdravlja da su od 2019. godine do jula 2021. godine prepisali 1.432 doze pomenutih lekova na imena 892 lica. 

Na mahinacije sa prepisivanjem hormonske terapije zdravoj deci ukazala je B.N. iz Lapljeg Sela, čijem je sedamnaestogodišnjem sinu, koji je sportista i bez zdravstvenih problema, ona prepisivana od novembra 2019. godine.

Ona je tada rekla da se obratila tadašnjem direktoru DZ u Gušterici koji joj je rekako da je to greška. 

"Poverovala sam, međutim pre nekoliko meseci, kada je moj sin trebalo da konkuriše za upis u jednoj od škola za koju je potrebna provera zdravstvene sposobnosti, otkrila sam da je njemu ta terapija non-stop prepisivana već dve godine i da ima dijagnozu patuljasti rast" objašnjava B.N  dodajući da je i sama medicinski radnik i da je slučaj prijavila sadašnjem direktoru Doma zdravlja Saši Mladenoviću, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministartsvu zdravlja Republike Srbije.

Euronews/Anđelka Ćup

 

I sinovima Dragane Krstić iz Gornje Gušterice i Miće Simića iz Gračanice, takođe su prepisivani isti lekovi, iako su deca potpuno zdrava. 

Mića Simić je takođe slučajno otkrio da se na ime njegovog sina prepisuje hormonska terapija, kada je u jednoj niškoj apoteci, prilikom preuzimanja terapije za sezonsku alergiju, apotekarka rekla da je stigla i hormonska terapija. I Simić je slučaj prijavio nadležnima.

"Ne mogu da verujem da se neko bavio ovakvim malverzacijama. Mi ovde imamo ogromne probleme da opstanemo i onda se neodgovna grupa, i to medicinskih radnika, osim što se bavi faklsifikovanjem i krađom, bavi i uništavanjem dečijih snova, jer je vrlo teško skinuti neku dijagnozu, iako je potpuno pogrešna, odnosno izmišljena", rekao je tada Simić.

Antikorupcijski tim

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Republike Srbije ustanovio je tada da su u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici kod Prištine pepisivani falsifikovani e-recepti za izdavanje lekova "genotropin" i "norditropin",

Iz antikorupcijskog tima su preneli da je detaljnim proverama i analizom medicinske dokumentacije utvrđeno da su lekovi hormoni rasta propisivani u Domu zdravlja Donja Gušterica na e-receptima na ime 892 pacijenta u količini od 1.432 kutije injekcija "genotropin" i "norditropin", u periodu od 2019. do jula 2021. godine, od strane četiri lekara Doma zdravlja. 

Komentari (0)

Srbija