Društvo

Istraga u DZ kod Lipljana: Sumnja se da su lekari izdavali falsifikovane recepte i da su oštetili budžet za 46 miliona

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

27/08/2021

-

16:15

Istraga u DZ kod Lipljana: Sumnja se da su lekari izdavali falsifikovane recepte i da su oštetili budžet za 46 miliona
Istraga u DZ kod Lipljana: Sumnja se da su lekari izdavali falsifikovane recepte i da su oštetili budžet za 46 miliona - Copyright A. Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pokrenuta je istraga u vezi sa mahinacijama prilikom prepisivanja recepata u Domu zdravlja u Gušterici kod Lipljana. Prijavljeno da su prepisivani falsifikovani e-recepti i da je licima koja su učestvovala u prepisivanju, preuzimanju, fakturisanju i plaćanju lekova pribavljena protivpravna imovinska korist od gotovo 46 miliona dinara. 

Nakon prikupljene relevantne dokumentacije, Ministarstvo zdravlja se dostavilo krivičnu prijavu Tužilaštvu. 

 

Nadležnim organima je prijavjeno da je hormonska terapija u vidu injekcija "genotropin" i "norditropin"prepisivana u DZ u Gušterici,koji pripada opštini Gračanica, deci i odraslima, bez njihovog i znanja, iako pacijenti nisu imali potrebe za tom terapijom. 

Za sada se sumnja da su četvoro lekara tog Doma zdravlja, u periodu od 2019. godine do jula 2021. godine prepisali 1.432 doze pomenutih lekova na imena 892 lica. 

Roditelji uočili da je njihovoj deci prepisivana terapija, a da to nisu znali

Na mahinacije sa prepisivanjem hormonske terapije zdravoj deci ukazala je B.N. iz Lapljeg Sela, čijem je sedamnaestogodišnjem sinu, koji je sportista i bez zdravstvenih problema, ona prepisivana od novembra 2019. godine.

Ona kaže da, kada je to videla prvi put, obratila se tadašnjem direktoru DZ u Gušterici koji joj je reako da je to greška. 

"Poverovala sam, međutim pre nekoliko meseci, kada je moj sin trebalo da konkuriše za upis u jednoj od škola za koju je potrebna provera zdravstvene sposobnosti, otkrila sam da je njemu ta terapija non-stop prepisivana već dve godine i da ima dijagnozu patuljasti rast" objašnjava B.N  dodajući da je i sama medicinski radnik i da je slučaj prijavila sadašnjem direktoru Doma zdravlja Saši Mladenoviću, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministartsvu zdravlja Republike Srbije.

I sinovima Dragane Krstić iz Gornje Gušterice i Miće Simića iz Gračanice, takođe su prepisivani isti lekovi, iako su deca potpuno zdrava. 

script type="text/javascript" src="//services.brid.tv/player/build/brid.min.js">
 

Mića Simić je takođe slučajno otkrio da se na ime njegovog sina prepisuje hormonska terapija, kada je u jednoj niškoj apoteci, prilikom preuzimanja terapije za sezonsku alergiju, apotekarka rekla da je stigla i hormonska terapija. I Simić je slučaj prijavio nadležnima.

"Ne mogu da verujem da se neko bavio ovakvim malverzacijama. Mi ovde imamo ogromne probleme da opstanemo i onda se neodgovna grupa, i to medicinskih radnika, osim što se bavi faklsifikovanjem i krađom, bavi i uništavanjem dečijih snova, jer je vrlo teško skinuti neku dijagnozu, iako je potpuno pogrešna, odnosno izmišljena", priča Simić, dok njegova koleginica Dragana Krstić kaže da je načula da se dešavaju manipulacije sa prepisivanjem lekova, pa je, s obzirom da je i ona medicinski radnik, sama ušla u elektronski sistem i otkrila da je i njenom detetu prepisivana hormonska terapija, uz dijagnozu patuljastog rasta.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Moj sin je sportista i jedini put kada je bio u Domu zdravlja u Gušterici, jeste kada je vadio zdravstvenu potvrdu zbog aktivnog bavljenja sportom. A sada se pokazalo da je bolestan. Strašno i ne znam šta da kažem, ali mi roditelji ćemo sve učiniti da se ova situacija raščisti i da svi koji su krivi odgovaraju", kaže.

Milanka iz Gračanice je tek juče otkrila da njena ćerka, profesionalna odbojkašica, navodno koristi hormonsku terapiju.

"U šoku smo svi. Naša kćerka je zdravo dete i nikada nije imala nikakvih problema. Danas su me zvali iz Kosovske policije da dam i njima neku izjavu i uplašena sam šta sve može dalje da se desi", navodi ona.

Direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Saša Mladenović, koji je na to mesto imenovan tek pre tri meseca, rekao je za Euronews Srbija da čeka da se završe sve istražne radnje i da će se sledeće nedelje obratiti medijima i da će saopštiti sve do čega je došla istraga. I direktor zavoda za zdravstveno osiguranje u Gračanici Nenad Milić je u kratkom telefonskom razgovoru obećao obraćanje novinarima po završetku istrage. 

Pre samo nekoliko dana, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, na pitanje novinara da li ima saznanja o zloupotrebama u Domu zdravlja Donja Gušterica, odgovorio da ukoliko postoje bilo kakve sumnje, to će ispitati nadležni organi. Petković tada nije ni potvrdio niti negirao da ima bilo kakvih informacija o prepisivanju hormonske terapije zdravoj deci.

U javnosti se spekuliše imenima četvoro lekara, ali i da su faksimili od njih dvoje zloupotrebljeni. 

Ministarstvo dostavilo prijavu Tužilaštvu

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Republike Srbije ustanovio je da su u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici kod Prištine pepisivani falsifikovani e-recepti za izdavanje lekova "genotropin" i "norditropin", čime je izvršeno više krivičnih dela i naneta šteta budžetu od gotovo 46 miliona dinara. 

"Svi propisani e-recepti su falsifikati i na ovaj način izvršeno je više krivičnih dela i naneta šteta budžetu Republike Srbije u do sada utvrđenom iznosu od 45.936.830,61 dinar i pribavljena protivpravna imovinska korist licima koja su učestvovala u realizaciji propisivanja i preuzimanja lekova, fakturisanja i plaćanja po fakturama", navode iz antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja u dopisu dostavljenom RTS-u. 

Nakon prikupljene relevantne dokumentacije, krivičnu prijavu Ministarstvo zdravlja dostavlja Tužilaštvu na dalju nadležnost i odluku. 

Dodaju da su antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja dostavljene prijave roditelja u kojima navode da su u Domu zdravlja Donja Gušterica zloupotrebljeni lični podaci njihove dece i u više navrata propisivani hormoni rasta – lekovi "genotropin" i "norditropin" – sa dijagnozom E23.0 (patuljasti rast). 

Iz antikorupcijskog tima su preneli da je detaljnim proverama i analizom medicinske dokumentacije utvrđeno da su lekovi hormoni rasta propisivani u Domu zdravlja Donja Gušterica na e-receptima na ime 892 pacijenta u količini od 1.432 kutije injekcija "genotropin" i "norditropin", u periodu od 2019. do jula 2021. godine, od strane četiri lekara Doma zdravlja. 

Komentari (0)

Srbija