Politika

Napadnut dvanaestogodišnjak u centru Kosovske Kamenice, policija i Kancelarija za KiM oprečno o pozadini slučaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2021

-

15:38

Napadnut dvanaestogodišnjak u centru Kosovske Kamenice, policija i Kancelarija za KiM oprečno o pozadini slučaja
Pretučeni dečak - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

"Dvanaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti Mihajlo S. napadnut je danas oko 14 sati u centru Kosovske Kamenice. Nјega je, bez ikakvog povoda, napala grupa starijih Albanaca i nanela mu povrede po licu", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. S druge strane da se incident dogodio potvrdio je i portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani, ali on tvrdi da je u pitanju tuča dečaka koji su se posvađali.

Otac: Napadnut je iz čista mira

Dečaka, kome su povrede sanirane u lokalnoj ambulanti, bez povoda su napali trojica vršnjaka dok se vraćao iz prodavnice, rekao je za Euronews njegov otac N. S.

„Iz čista mira, mog sina i njegove drugove su napala trojica albanskih dečaka. Nasrnuli su na mog sina, dok su njegovi drugovi pobegli. Njega su oborili na zemlju, šutirali ga i udarali. Osim povreda u predelu nosa i vilice, ogrebotine na kolenu, moj sin je doživeo psihičke traume od straha“, kaže Nenad.

On navodi da su svi u Kamenici uznemireni.

"A kako da se ne uznemiriš kada ti dete dođe krvavo na vrata. Prvo smo pomislili da su ga udarila kola, ali kada smo shvatili da je pretučen bilo nam je još teže“, navodi otac dečaka.

Dečak, inače učenik petog razreda osnovne škole “Desanka Maksimović”, je hospitalizovan u bolnici u Kosovskoj Kamenici i pored fizičkih povreda, pretrpeo je ogroman stres, navodi se u saopštenju.

Kancelarija prenosi reči dečakovog oce da je on išao u prodavnicu što čini svakoga dana, ali da ga je po povratku napala grupa huligana i vređala na albanskom jeziku. 

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu raspoloživu pomoć porodici povređenog dečaka i obezbediti najbolјu moguću negu", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Žrtva obesti ekstremista

Kancelarija navodi da je Mihajlo napadnut "samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom". 

"On je žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju. Za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine koja politikom nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima", navodi se u saopštenju.

"Nјegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka koju naši sunarodnici svakoga dana doživlјavaju deklarišu se kao uzredni incidenti. Neka pitaju Mihajla ili njegove drugare i roditelјe kako se posle ovog napada osećaju?", poručuje Kancelarija.

U saopštenju se konstatuje  da antistrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima. 

"Zbog toga još jednom tražimo i ovim putem, a zatražićemo i zvanično da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije, a da međunarodne organizacije na KiM izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinice", poručuju iz Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Hašani: Tuča dečaka

Portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da se danas oko 13:20 dogodio incident u Kamenici između jednog dečaka srpske i nekoliko dečaka albanske nacionalnosti, koji se, kako je kazao, “svakog dana igraju zajedno jer su komšije”.

Prema njegovim rečima, dečaci su “se danas nešto posvađali “, a kako JUGpress saznaje albanski dečaci su udarili nekoliko puta srpskog dečaka, zbog čega ga je majka najpre odvela kod lekara u Dom zdravlja u Kamenici, a potom kući.

Hašani je rekao da je tužilaštvo naložilo Kosovskoj policiji da prikupi sve detalje o tom slučaju, a obavešteni su i socijalni radnici, jer se radi o maloletnicima. Naveo je da su svi dečaci stari oko 11, 12 godina.

Srpska lista: Udarci tamo gde najviše boli

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od nadležnih da raguju zbog napada na 12-ogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti Mihajla S. u Kamenici.

Srpska lista ocenila je napad kao „sramni udarac na opstanak i ostanak“ Srba na Kosovu, jer su napadi na decu poput današnjeg „udarci tamo gde najviše boli“.

U saopštenju Srpske liste dodaje se da sem straha od napada na Srbe postoji još veći strah od ćutnje institucija na Kosovu koje treba da brinu o bezbednosti svih građana.

„Zahtevam od nadležnih da reaguju odmah jer će ako neko bude stradao reakcija biti uzaludna. Srbi imaju pravo da mirno žive na svojim imanjima i to im pravo niko ne može osporiti“, naveo je Rakić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija