Politika

Novi problemi jedine srpske povratnice u Đakovicu: Ni posle obijanja njenog stana nema reakcija albanskih zvaničnika i organizacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2021

-

07:01

Euronews • Kocka

veličina teksta

Aa Aa

Dragicu Gašić, jedinu srpsku povratnicu u Đakovicu, u utorak je, po povratku iz Kline i posete sestri, zatekao obijen i ispreturan stan, a kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, uz druge lične stvari i hranu koju je dobila. Slučaj povratnice u Đakovicu aktuelan je proteklih nekoliko nedelja i dok ona ima danima poteškoće sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, reakcije iz Prištine i dalje izostaju.

Kako je u emisiji "Kocka" istražio Miloš Milić, reakcije o slučaju Dragice Gašić, koji je juče aktuelizovan, negde ima, negde ne.

Nakon što je Kancelarija za KiM objavila vest o obijanju stana, direktor te vladine kancelarije Petar Petković je rekao da se nastavlja progon Gašićeve.

U porukama koje se mogu pronaći na društvenim mrežama, ističe se reakcija monaštva manastira Dečani koja kaže da je "diskriminacija na etničkoj osnovi nastavljena protiv jedine srpske povratnice u Đakovicu koja živi pod konstantnim pritiskom lokalne albanske zajednice".

Novinar Vukašin Obradović je u dva tvita postavio pitanje albanskom civilnom društvu zašto ne reaguje, a u tvitu na srpskom jeziku napisao je da je ovo što se događa Dragici Gašić velika sramota za kosovosko društvo i da odsustvo reakcije pojedinaca, organizacija civilnog društva i medija "stvara podršku anticivilizacijskim snagama na Kosovu". 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Nevladin aktivista i pravnik Milan Antonijević je u sličnom tonu pita da li može iko da "zaštiti jednu hrabru ženu na Kosovu koja se iskreno bori za svoja prava, a tako se bori i za prava svih onih koji će posle nje odlučiti da se vrate na Kosovo".

U prištinskim medijima može se pronaći samo da je samo Koha ditore izvestila sinoć o obijanju stana uz ogradu. Prenose izjavu portprola kosovske policije Nusreta Kšuraja koji je za Radio Slobodna Evropa rekao da za sada nema informacija da je taj stan zaista opljačkan.

Od nevladinih organizacija nema reakcija, nekoliko nedelja unazad, od trenutka kada je aktuelizovan slučaj Dragice Gašić, samo jedna reakcija iz nevladinog sektora, Saveta za zaštitu ljudskih prava i slobode na Kosovu, a on je zatražio da se povratak Dragice Gašić ne politizuje. 

Taj Savet je podržao pravo na povratak svih raseljenih lica, bez razlike u pogledu na etničke pripadnosti, ali je podsetio da na drugoj strani postoje hiljade i desetine hiljada Albanaca i nesrba koji su, kažu, prisiljno raseljeni iz severnog dela Kosovske Mitrovice i severnog dela Kosova i da "niko nije reagovao niti odbranio svoje pravo na povratak na svoja imanja".

Političke rekcije takođe izostaju za ove dve-tri nedelje. Samo jedna reakcija iz vladajućeg Samoopredeljenja - Mimoza Kusari je tražila da se ovaj slučaj ne politizuje.

"Na planiram da odustanem"

U razgovoru za Euronews Srbija Dragica Gašić kaže da je dobila informaciju da je njena torba sa stvarima pronađena, a kako kaže razgovarala je i sa predsednikom opštine Đakovica.

On joj je, kako je dodala, rekao da će nakon jučerašnjeg slučaja da joj budu obezbeđena nova ulazna vrata, međutim, ta vrata neće biti blindirana.

Na pitanje kakvi su njeni dalji planovi, Dragica Gašić ponavlja da planira da ostane.

"Planiram da ostanem, nisam došla ovde da se igram. Ne planiram da odustanem", naglasila je ona.

"Tražićemo dodatno obezbeđenje"

Advokatski tim koji je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražiće dodatno obezbeđenje povratnice Dragice Gašić i stana, uz urgenciju da što pre započnu istragu, nakon što joj je stan obijen, ispreturan i pokraden.

"Kakvu bezbednost Srbima na KiM pružaju međunarodne misije i kakva je njihova uloga, kada opština Ðakovica zabranjuje zamenu najobičnijih vrata koja smo nabavili? Dragičina bezbednost direktno je u vašim rukama", napisao je na Tviteru direktor Kancelarije Petar Petković i označio - UNMIK Kosovo, Euleks Kosovo, KFOR, Miroslava Lajčaka i Misiju OEBS na Kosovu.

On je istakao da su poslednjim dešavanjima, uključujući i obijanje stana, direktno ugroženi njen život i bezbednost u Ðakovici.

"Kao i do sada, hrabroj Dragici ćemo nabaviti novu kameru, nov nameštaj, hranu, kao i neophodnu insulinsku terapiju", poručio je Petković na Tviteru.

Upozorio je da na njenom stanu više nema ni vrata koja može da zatvori, što je čini lakom metom za sve ekstremiste.

Petković je naglasio da na svu njenu golgotu, Priština ćuti skoro dva meseca.

"Posledica političkih poruka iz Prištine"

Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, maltretiranje, koje Gašić doživljava iz dana u dan direktna je posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak ove Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem, kamenovanje kojima je neprekidno izložena.

"Ne samo da su joj oduzeta blindirana vrata koja smo, kao Kancelarija za KiM, obezbedili da joj se poveća bezbednost, nego joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava, brani joj se da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a vlasti u Đakovici pokušavaju i pravnim nasiljem da joj oduzmu stan", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da su oni koji su Dragici Gašić zabranili da ugradi blindirana vrata, kako se navodi, želeli da joj po ko zna koji put "nacrtaju metu na čelu" i njihove pretnje su se ostvarile.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Gde je bila Kosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije? Šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista? Ovo su sve pitanja na koja ni međunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovor, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić", nastavlja se.

Kancelarija ističe da će o ovom incidentu obavestiti Brisel, ali i međunarodne misije koje deluju na prostoru KiM. Takođe, navodi se da će Kancelarija nadoknaditi Dragici Gašić štetu koji je pretrpela.

Inače, misija OEBS na Kosovu početkom ovog meseca je osudila napade na Dragicu Gašić i navela da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

U saopštenju OEBS navodi da je pravni okvir za povratak na Kosovo jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

Komentari (0)

Srbija