Politika

Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovicu obijen stan, Kancelarija za KiM: Gde su bile kosovska policija i međunarodne misije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2021

-

16:47

Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovicu obijen stan, Kancelarija za KiM: Gde su bile kosovska policija i međunarodne misije
Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovicu obijen stan, Kancelarija za KiM: Gde su bile kosovska policija i međunarodne misije - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovicu, danas je, po povratku iz Kline i posete sestri, zatekla obijen i ispreturan stan u Đakovici, a, kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, uz druge lične stvari i hranu koju je dobila.

Maltretiranje, kako se navodi, koje Gašić doživljava iz dana u dan direktna je posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak ove Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem, kamenovanje kojima je neprekidno izložena.

"Ne samo da su joj oduzeta blindirana vrata koja smo, kao Kancelarija za KiM, obezbedili da joj se poveća bezbednost, nego joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava, brani joj se da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a vlasti u Đakovici pokušavaju i pravnim nasiljem da joj oduzmu stan", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da su koji su Dragici Gašić zabranili da ugradi blindirana vrata, kako se navodi, želeli da joj po ko zna koji put "nacrtaju metu na čelu" i njihove pretnje su se ostvarile.

"Gde je bila Kosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije? Šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista? Ovo su sve pitanja na koja ni mređunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovor, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić", nastavlja se.

Kancelarija ističe da će o ovom incidentu obavestiti Brisel, ali i međunarodne misije koje deluju na prostoru KiM. Takođe, navodi se da će Kancelarija nadoknaditi Dragici Gašić štetu koji je pretrpela.

Preporuka za vas

Jedinoj povratnici u Đakovicu kamenuju stan i traže da ode – ona za Euronews Srbija kaže da je spremna da se bori
Povratnici u Đakovicu zaplenjena blindirana vrata, opština tražila atest,  Kancelarija za KiM: Najotvoreniji pritisak
Prva srpska povratnica u Đakovicu kaže da i u prodavnicu ide u pratnji policije: Napadi su svakodnevni, ali planiram da ostanem

Komentari (0)

Srbija