Politika

Dve kosovske NVO: Tužba protiv Dragice Gašić neustavna i nezakonita

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/07/2021

-

08:51

Dve kosovske NVO: Tužba protiv Dragice Gašić neustavna i nezakonita
Dve kosovske NVO: Tužba protiv Dragice Gašić neustavna i nezakonita - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, ocenili su da je tužba opštine Ðakovica protiv Dragice Gašić u suprotnosti sa ustavom i zakonima, i pozvali lokalne vlasti da povuku tužbu i olakšaju povratak i njen boravak u Ðakovici.


U saopštenju objavljenom na sajtu Fonda za humanitarno pravo Kosovo, navodi se da su ove dve nevladine organizacije zabrinute zbog situacije u vezi sa povratkom Gašić u Ðakovicu, a posebno povodom pravnih radnji koje je preduzela opština Ðakovica.

Kako se ističe u saopštenju, Opština Ðakovica je 6. jula podnela tužbu Osnovnom sudu u ovom gradu sa zahtevom za poništenje ugovora o iznajmljivanju stana, uz zahtev za privremene mere i zahtevala da se tuženoj dodeli privremeni pravni zastupnik pošto za nju nije poznato mesto stanovanja.

Nevladine organizacije smatraju da su ovakve radnje u suprotnosti sa zakonodavstvom na snazi i nisu u duhu ustava, u kojem, navode, stoji da "Kosovo promoviše i olakšava bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica, i pomaže istima da povrate svoju imovinu i lične stvari".

U saopštenju ističu i da Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje pravo na korišćenje imovine, koje joj je dodeljeno odlukom Agencije za verifikaciju imovine iz Prištine.

Iz ove dve nevladine organizacije ocenjuju da su, imajući u vidu da su radnje Gašić bile u skladu sa postupkom za povratak, ne ugrožavajući ili rizikujući nijednu drugu osobu, nastala situacija, kao rezultat njenog dolaska, kao i preduzimanje pravnih radnji, "u suprotnosti sa demokratskim i multietničkim duhom" Kosova i "ne doprinose procesu suočavanja sa prošlošću".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je 6. jula da je opština Ðakovica pokrenula protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana.

"Teško je, ali se borim i dalje"

Posle kamenovanja, danonoćnog lupanja na vrata i peticije desetak nevladinih organizacija i udruženja da joj se ne dozvoli da boravi u stanu koji je njeno vlasništvo, kosovska policija i opštinska inspekcija nisu dozvolili da se na ulazu u Dragičin stan ugrade blindirana vrata, koja joj je obezbedila Vlada Srbije.

Neprijateljski pogledi dočekali su Dragicu Gašić i nakon što je posle dva dana odsustva ponovo došla svojoj kući, ispričala je ona za Euronews Srbija. 

Euronews TV

"Teško... To je teško, ali s jačom silom ne možeš da se boriš, a ja se borim. Ja se borim i dalje. Ja kažem da ću da opstanem, imam neku nadu uz ovu policiju, od Boga i od policije imam neku nadu da imam podršku od njih", rekla je Dragica Gašić u razgovoru za Euronews Srbija.

Pripadnici kosovske policije nisu dozvolili da majstori ugrade blindirana vrata i rešetke na prozore na Dragičinom stanu bez dozvole opštinske inspekcije. Iz opštine kažu da će dozvolu možda dobiti.

"Ja ne očekujem da će išta da se promeni, zato što su sve ove komšije sa strane došli, ja mislim da oni nisu pravi Đakovčani jer ih ja ne znam uopšte. Oni možda jesu Đakovčani, ali ja ih ne znam. Ali da su agresivni – jesu. Ali to meni ne smeta. Ne smeta mi. Ja ne živim za komšije, ja samo volim tu slobodu da mogu da idem u grad, da mogu da kupim da jedem, da odem do manastira, moram da platim vodu, struju, smeće, ja to moram da idem, ja znači moram da zovem policiju, da ide sa mnom da me vodi tamo gde se plaća voda, struja, smeće", rekla je.

Na pitanje zašto se vratila u Đakovicu, kaže: "Zato što sam ja najlepše moje godine ovde provela".

Preporuka za vas

Jedinoj povratnici u Đakovicu kamenuju stan i traže da ode – ona za Euronews Srbija kaže da je spremna da se bori
Povratnici u Đakovicu zaplenjena blindirana vrata, opština tražila atest,  Kancelarija za KiM: Najotvoreniji pritisak
Petković: Prioritet da se povratnici u Đakovicu osigura bezbednost
Prva srpska povratnica u Đakovicu kaže da i u prodavnicu ide u pratnji policije: Napadi su svakodnevni, ali planiram da ostanem
Više NVO iz Đakovice zahteva iseljavanje Srpkinje povratnice, Petković: Nećemo dozvoliti novi egzodus

Komentari (0)

Srbija