Politika

UNS reaguje povodom izveštavanja TV Siri iz Đakovice: Neprihvatljivo prikazivanje u negativnom kontekstu dopisnika Euronews Srbija i TV Prva

Komentari

Autor: Euronews

03/07/2021

-

13:55

UNS reaguje povodom izveštavanja TV Siri iz Đakovice: Neprihvatljivo prikazivanje u negativnom kontekstu dopisnika Euronews Srbija i TV Prva
UNS reaguje povodom izveštavanja TV Siri iz Đakovice: Neprihvatljivo prikazivanje u negativnom kontekstu dopisnika Euronews Srbija i TV Prva - Copyright Wikipedia.org/Shkumbin Saneja, Logo

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu protestuju zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri (TV Oko) iz Đakovice i ukazuju da su novinari dužni da s posebnom pažnjom izveštavaju o temama kakva je povratak Srpkinje Dragice Gašić i da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici srpskih redakcija Euronews i TV Prva koji su izveštavali sa lica mesta.

"U prilogu TV Siri sama potvrđuje da je povratnica Dragica Gašić 'pobegla iz Đakovice, jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom Televizije Siri'", te da se Srpkinja ponovo vratila 'u pratnji srpskih medija i drugih lica koje ona naziva drugovima'", navodi UNS.

Novinarka TV Siri upitala je na pragu stana Dragice Gašić svoje kolege novinare iz koje su države i dobila odgovor da se radi o redakcijama TV Prva i Euronews sa sedištima u Beogradu.

"Uznemireni smo, ali i razočarani neprofesionalnim postupkom lokalnih novinara u Đakovici. Nismo znali da snimaju, razgovarali smo sa njima kao sa kolegama. S obzirom da je Đakovica zabranjen grad za Srbe, ovo je direktno crtanje meta na ekipe Euronews i TV Prva, međutim neće nas zaustaviti da i dalje radimo svoj posao. Ne verujem da će neko zaista imati snage da nas zaštiti. Ali, ponavljam, nastavićemo da profesionalno izveštavamo, kao i do sada“, rekla je UNS-u reporterka televizije Euronews Anđelka Ćup, inače članica Uprave UNS-a.  

UNS i UNS na Kosovu očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Siri imajući u vidu stvaranje atmosfere etničkog naboja i netrpeljivosti.

U novinarskim udruženjima podsećaju da se radi o posebno osetljivoj temi i terenu i i napominju da i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti građana i novinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija