Politika

Povratnici u Đakovicu zaplenjena blindirana vrata, opština tražila atest, Kancelarija za KiM: Najotvoreniji pritisak

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

30/06/2021

-

16:48

Povratnici u Đakovicu zaplenjena blindirana vrata, opština tražila atest,  Kancelarija za KiM: Najotvoreniji pritisak
Povratnici u Đakovicu zaplenjena blindirana vrata, opština tražila atest, Kancelarija za KiM: Najotvoreniji pritisak - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija i opštinska inspekcija nisu dozvolili da se na ulazu u stan Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovicu, ugrade blindirana vrata koja joj je obezbedila Vlada Srbije. Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je ovo najotvorenija vrsta pritiska da se ova povratnica otera sa kućnog praga.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, muke Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovicu, na Kosovu i Metohiji, ne prestaju. Posle kamenovanja, danonoćnog lupanja na vrata i peticije desetak nevladinih organizacija i udruženja da joj se ne dozvoli da boravi u stanu koji je njeno vlasništvo, danas nije dozvoljeno da se ugrade blindirana vrata na ulazu u njen stan.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Ðakovici, suočava sa novom vrstom pritisaka i problema.

U saopštenju se navodi da, iako su odmah obezbeđena nova blindirana vrata za njen stan, lokalna policija danas nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu.

Nakon što je, kako kaže, Dragica popunila zahtev u opštini, lokalni inspektori rada potom su došli i zaplenili Dragičina nova vrata.

Kancelarija za KiM

 

"Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu, kao i dokazi proizvođača o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta", naveo je Petković.

On tvrdi da je u pitanju "nezapamćen skandal i direktna tortura", kao i nova, najotvorenija vrsta pritiska da se Dragica otera sa svog kućnog praga, jer je, kako kaže, svima i u Prištini i u Ðakovici dobro poznato da je njena namera bila da zameni stara vrata kako bi se osećala sigurnije.

"O kakvom mi povratku i suživotu možemo uopšte i da razgovaramo, kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život našim povratnicima i obračunava se s vratima?", zapitao se Petković.

Srbija će, kako naglašava, svim raspoloživim kanalima nastaviti da insistira da se prekinu pritisci i napadi na nju i da joj se garantuje bezbednost i normalan život, saopšteno je iz Kancelarije.

Rakić ambasadorima Kvinte: Sprečiti štetu

Ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova Goran Rakić, povodom kršenja osnovnih ljudskih prava jedinoj srpskoj povratnici u Ðakovici Dragici Gašić, obratio se zvaničnim pismom ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Francuska), kao i ambasadorima Norveške, Misije OEBS-a i EU na KiM.

Rakić je uputio molbu ambasadorima da ulože napor i sav svoj autoritet da bi se sprečila šteta "koja može u dugoročnom smislu da bude nenadoknadiva, po kojoj se krše osnovna ljudska prava Dragica Gašić i čini budućnost u Ðakovici neizvesnom".

"Čini mi se da je ona sada jedini i najveći problem koji grad Ðakovica ima i da su svi ostali problemi zanemareni u nameri da se postigne cilj, a to je da gospođa Gašić ponovo napusti Ðakovicu", naveo je Rakić.

"Ako se cilj postigne, kosovsko društvo će pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava. Brine me da će ovom porukom iz Ðakovice proces koji vodimo već dugi niz godina biti potpuno zaustavljen na Kosovu", poručio je Rakić.

Da podsetimo, Dragica Gašić se posle 22 godine vratila u rodnu kuću u Ðakovici, gde je jedina Srpkinja i prethodnih dana je često bila na meti albanskih ekstremista, a sada su i nevladine organizacije iz Ðakovice podnele inicijativu da se ona zauvek protera sa kućnog praga.

Komentari (0)

Srbija