Politika

Prva srpska povratnica u Đakovicu kaže da i u prodavnicu ide u pratnji policije: Napadi su svakodnevni, ali planiram da ostanem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2021

-

14:31

Prva srpska povratnica u Đakovicu kaže da i u prodavnicu ide u pratnji policije: Napadi su svakodnevni, ali planiram da ostanem
Prva srpska povratnica u Đakovicu kaže da i u prodavnicu ide u pratnji policije: Napadi su svakodnevni, ali planiram da ostanem - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas u Gračanici, sa povratnicom u Đakovicu Dragicom Gašić, koja prethodnih dana doživljava pravu torturu lokalnih Albanaca, saopštila je Kancelarija. Dragica Gašić je prvi srpski povratnik u Đakovici od 1999. godine.

"Ja sam se danas sreo sa Dragicom da porazgovaramo o svemu s čim se suočava od trenutka otkad se vratila u svoj stan i u svoj rodni grad, u Đakovicu. Suočava se sa mnogo čime, pre svega u bezbednosnom smislu, sa različim pretnjama, sa kamenovanjem stana, leplјenjem najrazličitijih slika ubijenih lјudi, valјda sa porukom da će tako i Dragica Gašić da završi. Zašto jedna žena srpkinja smeta bilo kome? Ona nikoga ne ugrožava, ona nikome nije pretnja", rekao je Petković a prenela Kancelarija za KiM.

Petković je poručio da će se Kancelarija i država Srbija angažovati da joj pomognu na svaki mogući način, da joj se poveća bezbednost i poveća kvalitet života i da već sutra stiže prva pomoć.

"Pre svega obezbedićemo joj blindirana metalna vrata i video nadzor i rešetke na stanu i obezbedićemo dostavljanje hrane Dragici, internet, pokućstvo", rekao je Petković i apelovao na sve da ne diraju Dragicu Gašić, jer je ona povratnik i vraća se na svoje.

Kancelarija za KiM

 

 

Dragica Gašić je navela da su napadi na nju svakodnevni, ali da planira da ostane u Đakovici.

"Gađali su kamenjem moj prozor, polomili mi roletne, lepe slike ubijenih lјudi, noću mi lupaju na vrata. Policija me obezbeđuje, ali čim oni odu, oni dođu opet i lupaju mi na vrata. Vrata su mi sva oštećena. Preplašena sam, pijem lekove za smirenje. Napadi se dešavaju svakodnevno. U prodavnicu i u pekaru sam išla u pratnji policije. Ja nikada nikog nisam povredila i zato sam dobila hrabrost da se vratim u svoj stan. Uprkos svemu ja planiram ovde da ostanem", rekla je Dragica Gašić.

Kancelarija je dodala da će takođe pomoći Dragici Gašić da podnese tužbu za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje protiv svih pojedinaca koji je ugrožavaju. 

Dragica Gašić se posle 22 godine vratila u rodnu kuću u Ðakovici, gde je jedina Srpkinja i prethodnih dana je često bila na meti albanskih ekstremista, a sada su i nevladine organizacije iz Ðakovice podnele inicijativu da se ona zauvek protera sa kućnog praga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija