Politika

Više NVO iz Đakovice zahteva iseljavanje Srpkinje povratnice, Petković: Nećemo dozvoliti novi egzodus

Komentari

Autor: Koha, Tanjug

27/06/2021

-

17:26

Više NVO iz Đakovice zahteva iseljavanje Srpkinje povratnice, Petković: Nećemo dozvoliti novi egzodus
Đakovica - Copyright Wikipedia.org/Shkumbin Saneja

veličina teksta

Aa Aa

Čak 11 nevladinih organizacija u opštini Đakovica podneće u ponedeljak peticiju kosovskoj vladi da se preduzmu zakonske mere i da se žena sa srpskim državljanstvom, koja se vratila da živi u Đakovicu, skloni odatle što pre.

Prema saopštenju organizacija, Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih.

Naglašavaju da ova opština još ima otvorene grobnice koje čekaju posmrtne ostatke njihovih sinova i ćerki, prenosi Koha.

Direktor Kanclartije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je reč o povratnici Dragici Gašić (59).

Navodi se spisak ljudi i institucija kojima će ova peticija biti podneta, između ostalog i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Petković: Netrpeljvost i šovinizam

Petković je izjavio za Tanjug da je nedopustivo sistemsko proganjanje kojem je prethodnih dana izložena povratnica Dragica Gašić (59), koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u rodni dom u Ðakovicu, i dodao da će se Kancelarija angažovati da joj pomogne i osigura bezbednost.

Dragica Gašić, koja je jedina Srpkinja u ovom gradu u kome više nema Srba, prethodnih dana je učestalo bila na meti albanskih ekstremista, a sada i 11 nevladinih organizacija iz Ðakovice najavljuje podnošenje inicijative da se ona zauvek protera sa kućnog praga.

"Prethodnih dana Albanci iz Ðakovice su demonstrirali krajnju netrpeljivost i šovinizam, kuću su joj oblepljivali slikama ubijenih Albanaca, noću joj kucali na vrata ne bi li je naterali na beg", kaže Petković.

Dodaje da Kancelarija za KIM neće dozvoliti takvo ponašanje, a on će se sutra sastati sa Dragicom Gašić u Gračanici da joj zahvali na hrabrosti i dogovori se s njom o daljim koracima i pomoći.

"Budite uvereni, da novi egzodus nećemo dozvoliti", naglašava u izjavi za Tanjug Petar Petković.

Koha piše da su dve osobe uhapšene zbog postavljanja spornih fotografija, nedaleko od njenog doma.

"Direktan udar na povratak Srba u Đakovicu"

Kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je da je peticija 11 nevladinih organizacija iz Ðakovice kojom se traži ponovno proterivanje povratnice u ovaj grad Dragice Gašić, direktan udar na proces povratka i istakao da je sada kristalno jasno zašto je Ðakovica i dalje zabranjeni grad za povratak većeg broja raseljenih.

"Ovo nije način rešavanja problema iz prošlosti. Dragica Gašić se vratila u želji da nastavi život u gradu u kome je živela pre raseljenja 1999. godine i to joj se pravo ni na koji način ne sme uskratiti", izjavio je Rakić.

Dodao je da ovakve poruke, ne samo da otežavaju posao onima koji rade na procesu povratka već šalju jasnu poruku i onima koji o povratku razmišljaju, da nisu dobrodošli i da će imati probleme ako se na taj korak odluče.

Rakić je pozvao predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da pomognu u rešavanju ovakvih problema jer je, kako je rekao, nedopustivo da se nekome zabranjuje osnovno pravo, a to je pravo na život u mestu gde je nekada živeo.

"Ministarstvo za zajednice i povratak i ja lično ću se uvek zalagati da svima koji žele da se vrate to i omogućimo. Ovakve poruke ćemo shvatati kao još jedan u nizu kamena spoticanja u poslu koji radimo ali i sada poručujem da nas to neće zaustaviti u nameri da povratnika bude više", zaključio je ministar Rakić

Komentari (0)

Srbija