Politika

SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini – "Gazivode kao reka Kolumbija"

Komentari

Autor: Fonet

23/06/2021

-

18:26 >> 16:46

SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini – "Gazivode kao reka Kolumbija"
Jezero Gazivode - Copyright Wikipedia.org/Bobik

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini i u Beogradu podnele su izveštaj američkog Odeljenja za energetiku o upravljanju vodama jezera Gazivode kosovskoj vladi i Vladi Srbije, ispunjavajući jednu od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma.

Ovaj sporazum su u Beloj kući prošlog septembra odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti.

U tački 7 se navodi da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom, prenosi Kosovo onlajn.

Preporuke koje je dalo Odeljenje za energetiku SAD odnose se na nadogradnju vodne infrastrukture, formiranje komisije za reku Ibar koja bi podržala diskusiju dveju strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima, primenu Sistema za merenje, praćenje i kontrolu (SCADA) sistema Gazivoda, kao i na poboljšanje predvidljivosti vodosnabdevanja.

Predložena Komisija za reku Ibar

Kako su ukazale ambasade Sjedinjenih Država u Prištini i u Beogradu, izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija, prenosi Glas Amerike.

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima.

“Predlažemo razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar“, ukazano je u izveštaju.

Takođe, u dokumentu je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija - koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije, koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji.

Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice opština sa srpskom većinom, koja još nije formirana na Kosovu, što prištineske vlasti decidno odbijaju.

Komentari (0)

Srbija