Politika

Albansko udruženje zbog srpske povratnice najavilo protest u Đakovici

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2021

-

22:07

Albansko udruženje zbog srpske povratnice najavilo protest u Đakovici
Albansko udruženje zbog srpske povratnice najavilo protest u Đakovici - Copyright Wikipedia.org/ShkelzenRexha

veličina teksta

Aa Aa

Jedno albansko udruženje porodica nestalih tokom rata na Kosovu najavilo je za sutra protest u Ðakovici zbog povratka u taj grad Dragice Gašić (59) i zapretilo da će je, ako opština ne reaguje, nasilno iseliti, prenosi prištinski Reporteri.

Iz udruženja pod nazivom "Majčini pozivi" poručili su da, kako su se izrazili, "ratnim zločincima nije mesto u Ðakovici" i nazvali "sramotnom" odluku opštinskih vlasti da se Gašićevoj dozvoli povratak u Ðakovicu.

Više NVO iz Đakovice zahteva iseljavanje Srpkinje povratnice, Petković: Nećemo dozvoliti novi egzodus

To udruženje tvrdi, kako prenosi Kosovo onlajn, da je Gašićeva "radila u nasilnim organima Srbije tokom 1999. godine".

Ferdonije Čerkezi, iz istog udruženja, pozvala je građane Ðakovice da u ponedeljak u što većem broju dođu na protest ispred zgrade u kojoj je smeštena Gašićeva i ocenila da je neprihvatljivo korišćenje opštinske imovine za naseljavanje Srba.

Dragica Gašić, koja je jedina Srpkinja u Ðakovici, gde više nema Srba, prethodnih dana je učestalo bila na meti albanskih ekstremista, a 11 nevladinih organizacija iz tog grada najavilo je podnošenje inicijative da se ona zauvek protera sa kućnog praga.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije za Tanjug da je nedopustivo sistemsko proganjanje kojem je prethodnih dana izložena povratnica Dragica Gašić, koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u rodni dom, i dodao da će se Kancelarija angažovati da joj pomogne i osigura bezbednost.

Komentari (0)

Srbija