Aktuelno

OEBS osuđuje napade na Dragicu Gašić zbog povratka u Đakovicu

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2021

-

22:43

OEBS osuđuje napade na Dragicu Gašić zbog povratka u Đakovicu
OEBS osuđuje napade na Dragicu Gašić zbog povratka u Đakovicu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Misija OEBS na Kosovu osudila je napade na Dragicu Gašić i navela da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

U saopštenju OEBS navodi da je pravni okvir za povratak na Kosovo jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

Dragica Gašić prva je srpska povratnica u Ðakovici, a nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se vratila da živi u tom mestu, jedanaest nevladinih organizacija iz te opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo je podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Pre tri dana je i Opština Ðakovica podnela tužbu, kojom traži da se poništi ugovor o izdavanju stana sa Gašićevom uz zahtev da se o tome donese privremena mera.

Iz Misije OEBS na Kosovu danas su za Kossev rekli da su u kontaktu sa Dragicom Gašić od njenog povratka u Ðakovicu i da pažljivo prate i nadgledaju slučaj.

„Misija OEBS-a je u kontaktu sa njom od njenog povratka, posebno da bismo joj pomogli i olakšali komunikaciju sa relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući lokalnu opštinsku kancelariju za zajednice i povratak i Kosovsku policiju, koji pružaju podršku“, naveli su.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Na pitanje portala da li je OEBS upoznat sa incidentima u vezi sa povratkom Gašićeve, iz misije su poručili da su svesni „specifičnih poteškoća i osetljivosti u Ðakovici kao nasleđu sukoba“, ali i da veruju da proces povratka svih zajednica treba da se nastavi.

„To je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba“, navodi se u odgovoru.

Istovremeno su osudili incidente usmerene protiv Gašićeve.

„Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje incidente usmerene protiv gospođe Gašić. Neprihvatljivi su pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima“, poručili su oni.

Naveli su i da cene rad Kosovske policije na osiguravanju bezbednosti Dragice Gašić, kao i na celom Kosovu, i podstakli su sve kojima je poznat identitet počinioca incidenata da se jave policiji.

Euronews/Vladislav Ćup

 

„OEBS je aktivno angažovan sa svim relevantnim akterima po ovom pitanju, uključujući opštinu, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kosovsku agenciju za upoređivanje i verifikaciju imovine. Verujemo da je pravni okvir na Kosovu jasan povodom prava na povratak i podstičemo sve zainteresovane strane da podrže vladavinu zakona“, dodaju iz Misije.

Preporuka za vas

UNS reaguje povodom izveštavanja TV Siri iz Đakovice: Neprihvatljivo prikazivanje u negativnom kontekstu dopisnika Euronews Srbija i TV Prva
Jedinoj povratnici u Đakovicu kamenuju stan i traže da ode – ona za Euronews Srbija kaže da je spremna da se bori
Povratnici u Đakovicu zaplenjena blindirana vrata, opština tražila atest,  Kancelarija za KiM: Najotvoreniji pritisak
Prva srpska povratnica u Đakovicu kaže da i u prodavnicu ide u pratnji policije: Napadi su svakodnevni, ali planiram da ostanem

Komentari (0)

Srbija