Društvo

Svetski dan romskog jezika: U Srbiji prema popisu više od 130.000 Roma

Komentari

Autor: FoNet

05/11/2023

-

12:52

Svetski dan romskog jezika: U Srbiji prema popisu više od 130.000 Roma
Svetski dan romskog jezika: U Srbiji prema popisu više od 130.000 Roma - Copyright Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je danas, povodom 5. novembra, Svetskog dana romskog jezika, navelo da Romska nacionalna zajednica u Srbiji, prema popisu stanovništva, broji 131.936 pripadnika.

Romi u Srbiji imaju parvo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti mogu da ga uče u školi kao izborni predmet. O pravima, jeziku, kulturi i tradiciji, kao i očuvanju identiteta romskog stanovništva, brinu njihovo samoupravno telo Nacionalni savet romske nacionalne manjine i kulturni centri čiji je osnivač Nacionalni savet, saopštilo je Ministarstvo.

"Republika Srbija kroz normativne akte, kao što je Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2022-2030. godine i prateći Akcioni plan, nastoji da poboljša položaj i integriše u društvo ovu i dalje često marginalizovanu društvenu grupu. Romska nacionalna zajednica u Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, broji 131. 936 pripadnika, koji žive širom zemlje. Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti mogu da ga uče u školi kao izborni predmet", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Svetski dan romskog jezika ustanovljen je odlukom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu 2015. godine.

"Romski jezik spada u indoarijsku grupu indoevropskih jezika. Romski narod u svetu govori jezičnim dijasistemom koji čini 60-ak dijalekata, često potpuno različitih. Najčešće, romske zajednice govore pomešanim jezikom koji je nastao na osnovu okolnih govora sa vokabularom zadržanim iz romskog jezika. U Srbiji najčešći dijalekti su gurbetski, arlijski i tamarski", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija