Društvo

Redak fenomen u ovim krajevima: Fotografije crvenog neba preplavile društvene mreže, polarna svetlost moguća ponovo

Komentari
Redak fenomen u ovim krajevima: Fotografije crvenog neba preplavile društvene mreže, polarna svetlost moguća ponovo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju uveče stanovnici određenih delova Balkana bili su iznenađeni kada su ugledali polarnu svetlost, a fotografije tog fenomena brzo su se raširile društvenim mrežama. Aurora borealis je tada nebo obojila u crveno, što je izuzetno retka pojava.

Polarna svetlost se inače smatra jednom od najfascinantnijih pojava u atmosferi. Povezana je sa električnim i magnetnim pojavama u visokim slojevima atmosfere. Nastaje kao rezultat interakcije solarnih vetrova i magnetnog polja zemlje, piše portal vremeradar.rs.

Iako aurora borealis nije retkost u severnom delu Evrope, specifično je to što se ona prethodne večeri mogla videti i u južnijim delovima, između ostalog i u delovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije (u severnom delu zemlje). 

BBC na srpskom piše da je polarna svetlost poslednji put viđena u Srbiji 2003. godine, a pre toga 2000., 1991, i 1958. godine.

"Kod nas je polarna svetlost vidljiva svakih par decenija, s tim da naučnici ne mogu unapred da znaju kada će se pojaviti jer se nivo i vreme erupcija ne može prognozirati. Ovo je lep i opominjući prizor koji nas podseća na to koliko je velika energija u svemiru, a koliko smo mi mali", naveo je meteorolog Milenko Jovanović. 

Društvene mreže preplavljene fotografijama crvenog neba

BBC je preneo i izjavu atrofizičarke Tijane Prodanović koja je na TikToku objasnila da zelena boja u polarnoj svetlosti potiče od atoma kiseonika koji se nalaze na visini između 100 i 200 kilometara iznad površine Zemlje. 

Kada je reč o polarnoj svetlosti koja se kod nas videla prethodne večeri, građani u Vojvodini su postavljali uglavnom fotografije crvenog neba. 

"Crvena boja iznad zelene se mnogo ređe vidi. Crvena je vidljiva kada su oluje sa Sunca veoma jake pošto crvena boja nastaje u višim slojevima atmosfere", navela je Prodanović u objavi. 

Portal vremeradar.rs ističe da kamere na telefonu, a naročito profesionalni fotoaparati sa dugom ekspozicijom mogu da prikupe znatno više svetlosti u sočivo od ljudskog oka, pa na slikama polarna svetlost izgleda izraženije nego što je u mnogim slučajevima vidljiva golim okom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ka severnim predelima Evrope aurora je još spektakularnije izgledala, i bila lakše uočljiva golim okom, ali je u tim predelima bilo i više oblaka prethodne noći. 

Da li je moguće da polarnu svetlost vidimo i narednih dana?

Mnogi se pitaju da li je moguće da polarnu svetlost vidimo ponovo. Vojvodinameteo piše da se danas i sutra očekuje slaba do umerena solarna oluja, dok bi sledeća veća aktivnost trebalo da se javi tokom srede i četvrtka, kada, kako se navodi, može da se desi da polarna svetlost ponovo bude vidljiva i iz nižih geografskih širina. 

Kako se ističe, nije izvesno da ćemo opet videti polarnu svetlost, ali postoji veća šansa (poput one u nedelju).  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Komentari (0)

Srbija