Društvo

Upis u katastar isključivo digitalnim putem: Zamenik direktora RGZ objašnjava šta se sve menja i kakva je procedura

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

19:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Upis u katastar je ubuduće moguć isključivo digitalnim putem uz pomoć advokata i geodetskih organizacija, saopštio je Republički geofetski zavod. Kako se navodi, na taj način RGZ obezbeđuje efikasan upis u katastar uz proveru ispravnosti dokumenata od strane profesionalnih korisnika, bez odlaska u katastarske službe.

Naglašava se da je glavna prednost ovakvog načina upisa za građane ušteda vremena, kao i rešavanje svih nedoumica u vezi sa procesom upisa i ostvarivanja svojih prava zahvaljujući stručnim savetima profesionalnih korisnika. Uz to, kako se dodaje, građani će moći da pristupe predmetu i sa bilo koje lokacije bez obzira na vremenske ili geografske odrednice.

Zamenik direktora RGZ-a Darko Vučetić kaže za Euronews Srbija da je novim zakonskim rešenjem država građanima omogućila da preko profesionalnih korisnika, odnosno preko advokata ili geodetskih organizacija podnesu zahtev za upis u katastar, što će ubrzati i olakšati čitav proces. 

"Ovo je važan dan i za građane i za RGZ jer smo na ovaj način zaokružili profesionalizaciju, odnosno digitalizaciju katastra, što znači da smo demontirali onaj koruptivni sistem na koji su se građani žalili", ističe Vučetić.

Tanjug/Republički geodetski zavod/Odnosi s javnošću

 

On ukazuje na to da će ovom novinom upis u katastar biti ispravniji, transparentniji i stručniji, navodeći da nema nikakvih promena za nove transakcije prilikom kupovine, prodaje ili nasledstva stanova, jer izmene se odnose isključivo na stare isprave koje su se desile pre 10, 20 ili 50 godina.

Kako će izgledati proces upisa i koliko će koštati građane?

Vučetić objašnjava da građani kada prikupe dokumentaciju za uknjižavanje stana najpre treba da se jave posredniku, odnosno proofesionalnom korisniku, koji ima ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom, nakon čega mu predaju prikupljenu dokumentaciju. Nakon što stručnjak pregleda papire, određuje da li korisnik ima svu neophodnu dokumentaciju, navodi Vučetić i dodaje da ukoliko korisnik nema sve neophodne elemente za upis, profesionalno lice će mu pomoći da prikupi ostalu dokumentaciju ili pruži savet kako na najjednostavniji način da reši problem. 

Kada uz pomoć profesionalnog lica korisnik prikupi svu dokumentaciju, posrednik skenira, digitalno potpisuje, zatim šalje katastru na upis, objašnjava Vučetić.

Logo

 

Kada je reč o ceni svih usluga, Vučetić ističe da su sve usluge Republičkog geodetskog zavoda besplatne, ali nije precizirao koliko će koštati cene usluga posrednika, jer kako kaže, to zavisi od kompleksnosti predmeta. 

"Ubacivanjem posrednika čitav proces će biti efikasniji, što će dodatno olakšati klijentima. ovom promenom otključaće se sve nepokretnosti koje su do sada bile 'mrtav kapital'", zaključio je Vučetić.

U nedavnom saopštenju se navodi da će RGZ odgovarati na sva pitanja i nedoumice građana pristigle putem broja telefona Info centra 0700/500-500 i mejla info.centar@rgz.gov.rs i da je spisak advokata i geodetskih organizacija dostupan građanima na sajtu RGZ-a, pozivom Info centra ili je na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar. 

Komentari (0)

Srbija