Društvo

Ministarstvo zdravlja o vodi koja je povezana sa trovanjem u Hrvatskoj: Nije bilo registrovanih neispravnosti u Srbiji

Komentari

Autor: S. T.

08/11/2023

-

12:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prirodna mineralna voda "Romerquelle", koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj, u Srbiju se uvozi iz Austrije, uzorci se redovno kontrolišu i do sada nije bilo neispravnosti, kažu u Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija.  

"Prirodna mineralna voda 'Romerquelle' (bez dodatih ukusa) se uvozi u Srbiju iz Austrije, uvoznik je "Coca Sola Srbija“. Pri uvozu, pošiljke ove vode se prijavlju Graničnoj sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja i uzorci se redovno kontrolišu u akreditovanim laboratorijama. Do sada nije bilo registrovanih neispravnosti", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Nakon najmanje šest slučajeva trovanja konzumiranjem gaziranih napitaka u Hrvatskoj, oglasila se Koka-Kola Austrija saopštenjem u kojem stoji da su sproveli internu istragu i da problem nije u njihovoj proizvodnji.

"Poslali smo uzorke u nezavisnu akreditovanu laboratoriju na dalje testiranje", saopštio je portparol austrijske Koka-Kole za hrvatski portal 24sata.

Austrijska Koka-Kola inače puni spornu gaziranu vodu "Römerquellea" za hrvatsko tržište.

"Nadamo se brzom oporavku"

"Delujemo u skladu s najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, koje redovno proveravaju nadležna tela. Paralelno smo sproveli temeljnu internu istragu koja nije pokazala probleme u našoj proizvodnji. Osim toga, poslali smo uzorke u nezavisnu, akreditovanu laboartoriju na dalje testiranje", naveli su iz Koka-Kola Austrija.

Naveli su da im je poznat slučaj u Hrvatskoj u vezi sa napitkom "Römerquelle Emotion Blueberry-Pomegranate" u staklenoj boci od 330 ml.

"Nadamo se brzom i potpunom oporavku unesrećene osobe. Vlasti imaju punu podršku naših kolega na terenu da istraže i razjasne slučaj", naveli su iz austrijske kompanije.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je ranije danas da je u Hrvatskoj šest pacijenata koji su se otrovali nakon što su popili gazirana pića. HRT je preneo nezvanično da su rezultati prvih ispitivanja izuzetnih iz 16 flašica uočene nepravilnosti.

Kompanije Koka-kola (Coca-Cola) HBC Srbija saopštila je da se voda "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml", koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj, ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Iz Koka-kole navode da su kvalitet i bezbednost njihovih proizvoda uvek bili ključni prioritet kompanije.

Sanitarna inspekcija naložila privremenu zabranu stavljanja u promet

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Hrvatske naložila je privremeno zabranu stavljanja u promet i povlačenje sumnjivih proizvoda sa tržišta, a nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci i uzimanja četiri uzorka, svi marke "Romerquelle".

U saopštenju Inspektorata se navodi da tokom inspekcijskog nadzora u prometu nije zatečena sumnjiva serija napitka "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate" 330 ml, koju je konzumirala osoba sa zadobijenim telesnim povredama.

Nakon primljenih novih informacija tokom jučerašnjeg dana o trovanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Koka-Kole, originalnog ukusa, Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samouslužnog aparata, kao i još dva uzorka Koka-Kola u pakovanju od 2 l, originalnog ukusa i Koka-Kola Zero iz maloprodajne trgovine. Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

"U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda. Inspekcijsko postupanje je u toku, a po prijemu rezultata analiza sanitarna inspekcija preduzeće zakonom propisane mere, a Državni inspektorat će o svemu obavestiti javnost", stoji u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija