Društvo

Policija dve godine nesmetano obavlja svoj posao bez direktora policije: Kada će biti raspisan konkurs za tu poziciju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2023

-

13:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija skoro dve godine nema direktora policije, od kada je prethodnom direktoru Vladimiru Rebiću istekao mandat u decembru 2021. godine. Još uvek nema ni naznaka da li će Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisati konkurs za tu poziciju, a kako policija obavlja posao bez svog prvog čoveka.

Fotelja direktora policije, gotovo dve godine stoji prazna i deluje da uskoro neće biti popunjena. Međutim, stručnjaci ocenjuju da izostanak glavnog čoveka u policiji, donekle ne remeti njihov rad.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Euronews da iako dve godine nije imenovan novi direktor, "policija skoro pa nesmetano radi svoj posao". 

Euronews

 

"Uloga direktora policije je u Srbiji veoma slaba. Ministar uglavnom odlučuje, i u praksi i kada je postojao direktor policije. Stoga je donekle razumljivo zbog čega ga nemamo sve ovo vreme, a zapravo policija skoro pa nesmetano radi svoj posao, iako je to jako loše iz ugla integriteta institucije i profesionalizma kada je reč o postupanju policije, navodi Elek. 

Gašić: Direkcija policije funkcioniše u punom kapacitetu

Odgovarajući na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini - zbog čega u protekle dve godine nije raspisan konkurs za direktora policije, ministar policije Bratislav Gašić nije imao konkretan odgovor.

"U skladu sa članom 149. Zakona o policiji direktora policije postavlja Vlada na pet godina na predlog ministra po sprovedenom javnom konkursu i na taj način predviđa propisima o radnim odnosima koji važe za MUP. Napominjemo da sve organizacione jedinice Direkcije policije funkcionišu u punom kapacitetu sa ciljem očuvanja bezbednosti građana i podrške vladavine prava", rekao je tom prilikom Gašić.

Tanjug/MUP Srbije

 

Ipak, na osnovu rasprave o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima u kojoj je učestvovao, Elek zaključuje da MUP ima nameru da proširi obuhvat ljudi koji mogu da budu na mestu direktora policije, jer kako kaže, "za sada to može biti samo osoba koja je 15 godina radila u policiji na rukovodećim mestima".

"U trenutnoj verziji nekog međunacrta u koji smo imali uvid izgleda mi da će to da bude prošireno i na sve ljude koji su se bavili poslovima bezbednosti. Mi osnovano sumnjamo da se čeka da se usvoji zakon da se neko iz BIA dovede na mesto direktora što svakako nije dobro za građane budući da je to potpuno drugi tip bezbednosti, policija je javna bezbednost, a ovo je tajna bezbednost", zaključuje Elek.

Euronews je poslao upit policiji - da li se razmatra raspisivanje konkursa za direktora policije, zbog čega do sada to nije učinjeno i kako funkcionišu bez svog prvog čoveka, ali nismo dobili odgovor. 

Komentari (0)

Srbija