Društvo

"Za srpsku vojnu industriju nema zime": Na Sajmu naoružanja u Bangkoku najveće interesovanje za dva proizvoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2023

-

19:02

"Za srpsku vojnu industriju nema zime": Na Sajmu naoružanja u Bangkoku najveće interesovanje za dva proizvoda
"Za srpsku vojnu industriju nema zime": Na Sajmu naoružanja u Bangkoku najveće interesovanje za dva proizvoda - Copyright Yugoimport/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U Bangkoku je održan Sajam naoružanja i vojne opreme, gde je svoj paviljon imala i Srbija. Vojni analitičar Vlade Radulović, koji je boravio na sajmu, kaže za Euronews da je tokom sajamskih dana vladalo veliko interesovanje za proizvode iz Srbije, te da je, prema njegovim rečima, srpska vojna industrija pokazala da itekako ima šta da ponudi svetskom tržištu. 

"Za srpsku vojnu industriju nema zime", započinje razgovor za Euronews vojni analitičar Vlade Radulović, nakon što je prisustvovao Sajmu naoružanja i vojne opreme u Bangkoku. Kako ističe, već tokom prvog sata nakon otvaranja Sajma, pojedine delegacije su se prvo uputile ka paviljonu gde su izloženi proizvodi iz Srbije. 

"Koliko zapravo budi interesovanje ono što smo mi ponudili i što možemo da proizvedemo govori činjenica da je prvog dana, u prvom satu, dakle, neposredno odmah nakon zvaničnog otvaranja i obraćanja od strane ministra odbrane, izuzetno visoka delegacija i delegacija visokog nivoa oružanih snaga Malezije došla na izložbeni prostor nacionalnog paviljona Republike Srbije, tako da je to možda i najbolja potvrda da imamo šta da ponudimo i drugi to znaju", ispričao je Radulović.

Yugoimport/Promo

 

On objašnjava da naša zemlja još od vremena nesvrstanih ima istorijsku tradiciju vojne industrije koja je prepoznata kod određenih država. Osim navedene Malezije, "sa kojom će se saradnja u budućnosti intenzivirati", kako prognozira Radulović, navodi da su za srpsko naoružanje najzainteresovanije zemlje Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

"To su naša tradicionalna tržišta na kojima kojima nudimo i prodajemo. I kada pogledate, ne čudi da su najbrojnije delegacije upravo bile iz tih delova sveta. U prilog tome vam govori činjenica izuzetno dobre saradnje, u jednom višedecenijskom kontekstu, sa Bangladešom, Mjanmarom, Kenijom,  Egiptom, Alžirom, Irakom. Nedavno smo imali na našem sajmu naoružanja u Beogradu prilike da vidimo, borbeno vozilo Miloš za žandarmeriju Senegala", ističe Radulović.

Najtraženije Nora NG i Miloš 2

Tokom sajamskih dana, Radulović priča da je među posetiocima vladalo najveće interesovanje za samohodnu top haubicu Nora nove generacije (Nora NG), ali i Nora M21. Osim toga, Radulović navodi da je pažnju delegacija privuklo i borbeno vozilo Miloš druge generacije (Miloš 2). 

"Nekako su se najviše zadržavali kod ova dva projekta, ali prosto obilazili su se i ostali projekti, takođe recimo interesantno bilo je interesovanje i za projekat Nova u tom segmentu protivoklopne borbe", objašnjava Radulović.

Yugoimport/Promo

Nora NG

Kada govorimo o delegacijama, Radulović ističe da pod tim podrazumeva ministre ili zamenika ministara odbrane, komandante pre svega kopnene vojske, ali i načelnike generalštaba. 

"Kada delegacije dođu, one prođu kroz vaš izložbeni prostor, vi im predstavite prosto šta su vaši potencijali, odnosno potencijali vaše odbrambene industrije i sve se to nekako pogleda, sve se mu se popriča, ali kada govorimo o onome što je zaista bilo u fokusu, to su dva pomenuta projekta Nora NG i Miloš 2", zaključuje Radulović.

Od republika bivše Jugoslavije, Srbija jedini izlagač

Radulović ukazuje na to da osim Mađarske i Bugarske, Srbija je jedina zemlja u regionu koja je imala svoj paviljon na sajmu u Bangkoku. Kada je reč zemljama bivše Jugoslavije, Radulović objašnjava da Srbija ima "najzaokruženiju vojnu industriju".

"Mi možemo da proizvodimo barutna punjenja, raketna goriva, municiju malog kalibra, pištoljsku, dakle za streljačko naoružanje, municiju srednjeg kalibra, naročito sad smo osvojili i tu proizvodnju tzv. pametne municije, zatim imamo i municiju velikog kalibra. Pod tim mislim na haubičke granate, dakle 155 mm, 152, mi proizvodimo i sovjetski i zapadni kalibar, odnosno NATO kalibar, ili ako hoćete ruski NATO kalibar. Proizvodimo streljačko naoružanje, pešadijsko naoružanje u nekom najširem smislu, zaštitnu balističku opremu, zatim borbena vozila, borbena oklopna vozila, EMRAF vozila, samohodne artiljerijske sisteme, višecijevne raketne lansere, vođena protivoklopna sredstva. Dakle, prilično je široka lepeza" nabraja Radulović.

Yugoimport/Promo

 Miloš 2

Prema njegovim rečima, takva ponuda kvalifikuje Srbiju kao izlagača na ovakvim sajmovima.

Kada je reč o osatlim zemljama regiona, Radulović objašjava da je našoj vojnoj industriji najbliža Hrvatska, ali da su svetski sajmovi naoružanja uglavnom "preveliki zalogaj" za zemlje bivše Jugoslavije.  

"Najbliže nama je negde tu Hrvatska, kada govorimo o prostoru bivše Jugoslavije, mada i oni imaju prilično problema, i daleko su ispod onoga što mi možemo da ponudimo. Postoje određeni pokušaji i pomaci, budu nekad na evropskim sajmovima, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, ali činjenica je da kada govorimo o nekim daljim sajmovima, malo kompleksnijim, ozbiljnijim sajmovima, onda ipak da biste došli, to je izuzetno skupo, veliki su troškovi, morate imati nešto što će da privuče pažnju. Ako nemate nešto sa čim možete da budete igrač na tržištu, onda prosto nemate potrebe sebi da pravite troškove jer će rezultat izostati, da tako diplomatski kažem", zalkjučuje Radulović.

Završavajući razgovor, Radulović ističe da je jako važno što je Srbija predstavljena na sajmu ovog kalibra, što joj, prema rečima analitičara, omogućava da se prikaže potencijalnim kupcima u tom delu sveta ili regionu, ali ne samo njima već i konkurenciji, drugim proizvođačima.

Pun utisaka nakon sajamskih dana, Radulović je uveren da srpska odbrambena industrija itekako ima šta da ponudi svetskom tržištu. 

U nastavku možete pogledati delove razgovora sa vojnim analitičarem Vladom Radulovićem.

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija