Društvo

Pripadnici MUP-a od za dve nedelje pronašli 4.780 iregularnih migranata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

18:17

Pripadnici MUP-a od za dve nedelje pronašli 4.780 iregularnih migranata
MUP Srbije - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U akciji suzbijanja iregularnih migracija, koja se od 27. oktobra sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a kojom rukovodi pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su oko 4.780 iregularnih migranata koji su se skrivali u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Кikinde i Pirota.

U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije do sada je oko 3.300 iregularnih migranata prevezeno u prihvatne centre.

Od početka akcije, detaljnom pretragom terena, više stotina policijskih službenika pronašli su osam automatskih pušaka, pet pištolja, oko 1.640 komada municije različitog kalibra, više stotina stranih pasoša i manju količinu narkotika.

MUP Srbije

 

Osim toga, pronađeno je osam zemunica u kojima su se migranti i krijumčari skrivali.

Policijski službenici su od početka akcije kontrolisali 96.595 vozila i 354 objekata od kojih je najveći broj u Subotici.

U ovoj akciji uhapšeno je osam krijumčara i zadržano još 139 osoba zbog različitih krivičnih dela.

Podneto je 19 krivičnih prijava za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, 11 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, osam krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i 12 krivičnih prijava za druga krivična dela.

Takođe, podneto je 523 prekršajne prijave iz Zakona o strancima, kao i 98 za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli.

MUP Srbije

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, osim na severu, sprovode pojačane aktivnosti i na jugu zemlje sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije.

"Ovu borbu MUP će istrajno sprovoditi dok problem iregularnih migracija ne bude rešen i lanac krijumčarenja ljudi u potpunosti presečen", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija