Društvo

Afera "mehurići": Šta se zaista dogodilo nakon što je mladiću iz Rijeke pozlilo prilikom ispijanja bezalkoholnog pića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

21:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Aferu "mehurići" u Hrvatskoj više nije na naslovnim stranama novina, ali - da li znamo šta se zaista dogodilo. Sve je počelo kada je 4. oktobra policija u Rijeci dobila dojavu da je jednoj osobi pozlilo prilikom ispijanja bezalkoholnog pića. Devetnaestogodišnjak je prevezen u bolnicu, a lekari su konstatovali oštećenje jednjaka i želuca. 

U slučaj su se uključili potom tužilastvo i sanitarna inspekcija. A onda je u medijima objavljeno još nekoliko slučajeva navodnog trovanja u Puli, ali se ispostavilo da su pacijenti imali virus. 
Većina supermaketa sa rafova povukla je neke Koka-Koline proizvode, a multinacionalna komapnija u Hrvatskoj saopštava (GRAF) da je analiza sporne vode sa ukusom pokazala da je proizvod bezebedan za upotrebu, kao i da je kriminalistička analiza u toku.

"Bočice iz navedene serije se privremeno povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja", saopštila je kompanija. I dok svi mehurići ovog prehrambenog pazla čini se još nisu na broju, napici se vraćaju na police u hrvatskim prodavnicama, ali i dalje bez jasnog objašnjenja - kako je sredstvo za čišćenje završilo u bočici napitka, koji se inače toči u Austriji.

Gostujući u emisiji Euronews Centar, novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić kaže da ima dokaza za jednog pacijenta, koji je danas nakon 10 dana pušten na kućno lečenje, da je upravo to "kiselo sredstvo koje je popio" uzrokovalo ozbiljna oštećenja jednjaka i želuca.

"Zapravo, nakon svega se veštačenjem utvrdilo da je mladić ispio nekakvu tečnost koja je slična, recimo, nečemu za odmašćivanje ili za pranje. Tako da, samo za jednu osobu je uzročno-posledična povezanost dokazana. Bilo je još nekoliko slučajeva koji su bili sumnjivi, još par muškaraca su imali promene na jednjaku i jeziku koja se mogu povezati recimo sa ispijanjem nečeg sa kiselom pH vredošću, ističe Krnić. 

Euronews

Ivana Krnić, Jutarnji list

Međutim, novinarka Jutarnjeg lista objašnjava da "nakon analiza koje su izvršene, zaključeno je da sve bočice koje su izuzete iz tih serija da su bile ispravne, dok je analiza bočice iz koje je pio mladić iz Rijeke pokazala da je  sadržaj bio neispravan, dok su analize ostalih pokazale da su zdravstveno ispravne". 

Govoreći o kriznom PR-u sa kojim se kompanija susrela nakon događaja, profesorka komunikologije Dragana Jovanović kaže za Euronews da kriznog PR-a "nije ni bilo", ocenivši da je izostanak saopštenja kompanije odmah nakon slučaja trovanja "sraman". 

"Čekalo se dva dana za zvanično obraćanje što je u vreme društvenih mreža nedozvoljeno. U ovakvim sitaucijama kompanija ima dve mogućnosti - da se pravi mrtva, odnosno da se ne oglašava na tu temu, ili da se oglasi odmah", ukazuje profesorka Jovanović.

Osim novinarke Jutarnjeg lista i profesorke komunikologije, gošće emisije su bile master inženjer prehrambene tehnologije i master ishrane i suplementacije  Nataša Smiljanić i Vesna Dimitrijević Cvetković, subspecijalista endokrinologije u Kliničkom centru Srbije. Gošće su govorile o štetnostima ispijanja zaslađenih gaziranih pića. 

Detaljnije o aferi "mehurići" koja je potresla Hrvatsku, ali i o tome na koji način se u medijima i društvenim mrežama govorilo o ovom slučaju, i šta uopšte unosimo u sebe kada pijemo gazirana pića - možete pogledati u emisiji Euronews centar. 

 

Komentari (0)

Srbija