Društvo

Drugi dan protesta poljoprivrednika: I danas nastavljena blokada Rafinerije u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2023

-

13:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Udruženja poljoprivrednika počela su proteste širom Srbije zbog, kako navode, lošeg položaja u kojem se nalaze. Grupa poljoprivrednika je juče traktorima blokirala Rafineriju u Novom Sadu i tu su proveli noć. I danas traje blokada Rafinerije. U međuvremenu, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da su zahtevi, odnosno sve tačke sporazuma koje je Ministarstvo potpisalo sa poljoprivrednicima u maju ove godine ispunjene, a da su protest i blokade poljoprivrednika politički motivisani.

Reporter Euronews Srbija preneo je da je situacija tenzična u Bavaništu gde je juče grupa poljoprivrednika blokirala put ka Zrenjaninu i da su se kod porodične kuće poljoprivrednika iz tog mesta Jovana Jovanova pojavila grupa muškaraca sa automobilima koja mu je onemogućila izlaz iz kuće. 

Kako tvrdi Jovanov, u kući je u tom trenutku bilo njegovo dvoje dece koja su bolesna i on nije mogao da izađe iz kuće.

Jovanov je rekao da je među tom grupom muškaraca prepoznao, kako on kaže, neke članove lokalne Mesne zajednice ali i neke aktiviste SNS, kao i predsednika Skupštine opštine Kovin Zorana Bradonjija, kao i načelnika Hitne medicinske pomoći u Kovinu Srđana Neneka. 

Nakon toga, ispred njegove porodične kuće se okupilo i nekoliko desetina lokalnih poljoprivrednika. Jovanov kaže da je pozvao policiju koja je u jednom trenutku i došla ali, kako navodi, "policija je bila ali ništa nije mogla da uradi". 

U jednom trenutku u Bavanište je došao i poslanik DS Srđan Milivojević, a mediji prenose da je grupa poljoprivrednika i dalje ispred porodične kuće Jovanova, da su kucali na vrata i zvali ga, ali da se on ne odaziva. 

U međuvremenu, oglasila se ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković koja je rekla da su zahtevi, odnosno sve tačke sporazuma koje je Ministarstvo potpisalo sa poljoprivrednicima u maju ove godine ispunjene, a da su protest i blokade poljoprivrednika politički motivisani.

Ona je rekla da zahtev poljoprivrednika da se zahtevi unesu u uredbe dokaz osnovnog nepoznavanja sistema s obzirom da je vlada u tehničkom mandatu, a Skupština ne zaseda zbog izbora 17. decembra. 

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika rekao je juče da postoji mogućnost radikalizacije protesta i da će to zavisiti od Ministarstva poljoprivrede. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija