Društvo

Popularno energetsko piće se povlači iz Slovenije i Hrvatske: Ima li ga u Srbiji i zašto može biti opasno po decu

Komentari

Autor: S. Tuvić, Index, Jutarnji

15/11/2023

-

15:13

Popularno energetsko piće se povlači iz Slovenije i Hrvatske: Ima li ga u Srbiji i zašto može biti opasno po decu
Prime energetsko piće - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zemljama regiona- Sloveniji i Hrvatskoj, zabranjena je kofeinska verzija energetskog pića Prajm jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU. U Ministarstvu poljoprivrede za Euronews Srbija kažu da prema evidenciji granične fitosanitarne inspekcije piće "Energy PRIME" koji sadrži kofein nije uvezeno u Srbiju.

Ovaj napitak su lansirali influenseri iz SAD i Velike Britanije, a zahvaljujući ogromnoj promociji koju ima na društvenim mrežama, pomama za njim ne prestaje u celom svetu i kupuje se onlajn. Hrvatski inspektori u trgovinama nisu pronašli sporni Prajm, ali su ipak otkrili da se prodaje online. 

"Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu, postupiće u skladu sa Zakonom o hrani i doneće meru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje s tržišta", kažu iz hrvatskog Državnog inspektorata, a prenosi Jutarnji. 

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš tražio je hitno ograničavanje konzumiranja energetskog napitka Prajm zbog sastojka L-teanina koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima. Zapravo taj sastojak pojačava dejstvo kofeina.

Specijalista za ishranu dr Jagoda Jorga navodi da se mora precizno znati koje koncentracije L- teanina i kofeina sadrži to energetsko piće i da velika kocentracija kofeina može biti štetna za decu i mlade. 

Dodaje da je Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA definisala da je bezbedno za decu da uzmu tokom dana 3 miligrama kofeina na kilogram telesne težine. Što znači da dete od 40 kilograma može dnevno da unese 120 miligrama kofeina. Za odrasle je bezbedno da uzmu odjednom 200 miligrama kofeina. 

Jorga pojašnjava da kofeina ima u čokoladicama (u malim količinama), zatim u pojedinim gaziranim sokovima, kafi, a najviše u energetskim pićima. 

"Može biti veoma opasno ukoliko deca uzmu veliku količinu kofeina. U poslednjih četiri, pet godina u SAD su bila dva - tri smrtna slučaja kod dece koja su pila energetska pića koja sadrže kofein. Poslednji je bio slučaj devojčice od 13 godina", navela je Jorga.

Nisu svi napici Prime zabranjeni

Na internetu, gde se Prajm najviše prodaje, može se pronaći da jedna limenka tog energetskog pića sadrži 200 miligrama kofeina. Primera radi, jedna espreso kafa sadrži oko 100 miligrama kofeina ili domaća kafa oko 50 miligrama kofeina. Ukoliko dete popije to energetsko piće isto je kao da je popilo odjednom četiri kafe.

"Supstanca L- teanin dodatno pojačava dejstvo kofeina. Mislim da su Hrvati i Slovenci potpuno u pravu što su povukli to energetsko piće", navela je Jorga.

profimedia

 

Treba istaći da nisu svi napici linije Prajm zabranjeni, već samo oni energetski. Saopštenjem se oglasila kompanija Westech i Eurocommedia, koje se bave plasmanom robe široke potrošnje u hrvatske trgovinske lance. 

U saopštenju navode da piće Prime Hydra od 500 ml "nema nikakve veze i dodirne tačke s Prime Energy Drink" i da "ne podleže nikakvim zabranama".

"Prime Hydra je isključivo rehidracijsko piće koje se sastoji od sastojaka odobrenih regulativama i zakonima EU. Kao firma tvrdimo da uvozimo isključivo Prime Hydra od 500 ml, a nikako ne Prime Energy Drink", stoji u saopštenju u kojem se dodaje da je napitak Prime Hydra u bočici od 500 ml dozvoljen u EU, a Prime Energy Drink u limenci je zabranjen.

Index. hr prenosi da su se u Hrvatskoj definitivno prodavali i energetski napici Prajm, što su im potvrdili pojedinci koji su ga kupovali i konzumirali, ali i stranice na kojima su bili reklamirani.

Što je L-teanin?

Nameće se pitanje što je L-teanin zabranjen u EU i koliko je i zašto štetan?

L-teanin je aminokiselina koja se nalazi u čajevima, posebno zelenom čaju, i ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Pojedina istraživanja pokazuju da L-teanin može pomoći u smanjenju subjektivnog stresa, poboljšanju kognitivnih performansi, poboljšanju kvalitete sna i da ima zaštitne efekte protiv hroničnih bolesti.

Međutim, ima štetni efekti u kombinaciji s visokim koncentracijama kofeina, kakve sadrže energetski napici Prajm jer pojačava delovanje kofeina, što može dovesti do povećane razdražljivosti, nesanice i drugih nuspojava povezanih s kofeinom. Stoga je energetske napitke koji sadrže ovu kombinaciju uvek najbolje konzumirati umereno uz svest o svim potencijalnim rizicima.

Konačno, energetski napici uz kofein i L-teanin često sadrže i visoke koncentracije šećera, što sve zajedno može biti štetno za zdravlje ako se konzumira u velikim količinama.

Regulatorni status L- teanina razlikuje se od zemlje do zemlje. U Japanu je L-teanin odobren za upotrebu u svim vrstama hrane, uključujući biljne čajeve, bezalkoholna pića, deserte. Ograničenja se odnose na hranu za dojenčad.

U SAD Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra ga opštepriznatim i sigurnim (GRAS) te dopušta njegovu prodaju kao dodatka ishrani. Nemački savezni institut za procenu rizika, agencija njihovog saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede, protivi se dodavanju L-teanina u pića.

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA negativno je ocenila zdravstvene tvrdnje da L-teanin ima blagotvorne efekte na kognitivne funkcije, ublažavanje psihičkog stresa, održavanje normalnog sna i smanjenje menstrualnih tegoba. Stoga su zdravstvene tvrdnje za L-teanin zabranjene u Europskoj uniji.

Pritom je potrebno naglasiti da je sintetički L-teanin, uprkos tome što je široko dostupan i tolerisan, ilegalan u EU.

Profimedia

 

To je razlog zašto su u Hrvatskoj zabranjeni energetski napici Prajm. Naime, proizvođači linije Prajm u svojim energetskim napicima koriste upravo taj u napicima zabranjeni L-teanin.

Zakonski osnov

Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorka Vitaminoteke, ističe da je osnova za zabranu napitka regulatorni propust proizvođača budući da sastojak L-teanin nije dozvoljen u napicima u EU.

"Isti sastojak dozvoljen je u dodacima ishrani", kaže Vranešić Bender za Index.hr. 

"Budući da se proizvođač očito oslonio na zakonske propise koji važe u SAD-u, pojavila se i zakonska osnova za uklanjanje tog napitka s tržišta EU, pa tako i slovenačkog i hrvatskog tržišta", tumači Vranešić Bender.

Upozorava da zabrana tog napitka neće dati zadovoljavajuće rezultate u smislu ograničenja konzumacije napitaka kod dece i adolescenata.

"Za to je potrebna sveobuhvatna kampanja i edukacija kao i brojni drugi modeli ograničavanja svih sličnih napitaka. Iz ovog primera pozitivno je skretanje pažnje javnosti i struke na goruću problematiku konzumacije nedozvoljenih napitaka u vulnerabilnim grupama", poručila je Vranešić Bender.

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u januaru 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide "KSI" Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, posebno za decu u razvoju. 

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, deca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti da izbegavaju, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Budući da L-teanin može povećati probleme koje uzrokuju visoke doze kofeina, zabrana ovog napitka, barem za mlade, može se smatrati opravdanom. Međutim, moglo bi se i reći da je u ovom slučaju zabrana L-teanina u EU iskorištena kao svojevrstan "trik" koji je Uniji omogućio lakšu zabranu energetskog napitka Prajm.

Komentari (0)

Srbija