Društvo

Brnabić: Za rešenje problema dalekovoda u Brzom Brodu pet miliona evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

13:18

Brnabić: Za rešenje problema dalekovoda u Brzom Brodu pet miliona evra
Brnabić: Za rešenje problema dalekovoda u Brzom Brodu pet miliona evra - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Posle više protesta u poslednjih godinu dana zbog izgradnje dalekovoda uz naselje, stanovnici niškog naselja Brzi Brod dobili su danas obećanje premijerke Ane Brnabić da će projekat biti izmenjen i da će se dalekovod graditi podzemno.

Brnabić je rekla da će to biti urađeno do kraja naredne godine, a da će Vlada Srbije za to izdvojiti još oko pet miliona evra. Vlada će ovaj predlog usvojiti već u ponedeljak, kako bi se što pre krenulo sa realizacijom, rekla je premijerka. 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da će odlukom da se kablovi ukopaju, grad dobiti saobraćajnicu dužine 3,2 kilometra, koja će ići iznad trase dalekovoda, i povezivati Brzi Brod sa centrom grada.

Predstavnik meštana Ivan Cvetanović rekao je da su prezadovoljni rešenjem i da se nada da će doći do realizacije, ali da ne mogu da budu 100 odsto sigurni jer, kako je rekao, ",živimo u takvom vremenu kada je mnogo toga u igri".

On je dodao da su meštani Brzog Broda prošle nedelje razgovarali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da im je obećao da će problem biti rešen.

Podsećamo, zbog najave da će dalekovod ići u neposrednoj blizini dečijeg igrališta, parka, sportskih terena i crkve, meštani Brzog Broda organizovali su više protesta od septembra prošle godine zahtevajući da se, umesto nadzemnog, izgradi podzemni dalekovod, koji je, kako su govorili, manje štetan po zdravlje i životnu sredinu. 

Iz EMS-a su tada saopštili da je urađena studija o uticaju na životnu sredinu i da izgradnja dalekovoda neće ugroziti zdravlje ljudi jer se radi o naprednoj tehnologiji. 

Inače, izgradnja dalekovoda predviđena je planom iz 2014. godine, ali su u međuvremenu u Brzom Brodu na toj lokaciji izgrađeni sportski tereni i dečije igralište. Za odluku da se ovde gradi dalekovod, građani ovog dela Niša, kako su ranije rekli za Euronews Srbija, saznali su tek prošle godine kada su počeli da stižu pozivi za eksproprijaciju zemljišta.
 

Komentari (0)

Srbija