Društvo

Ministarka prosvete uručila ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

13:55

Ministarka prosvete uručila ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama
Ministarka prosvete uručila ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama - Copyright Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dodelila je danas ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama u 17 srednjih škola u Srbiji i istakla da su zadruge važan deo vaspitno - obrazovnog rada u školama i da predstavljaju vid podrške razvoju preduzetnika kod učenika. 

"Ovaj način rada je veoma važan za učenike, koji kroz zadruge razvijaju svoje radne navike, jačaju samopouzdanje i motivaciju za učešće u ovakvim projektima", rekla je ministarka. 

Na ovaj način, dodala je, učenici se pripremaju za tržište rada, jer već u srednjoj školi mogu da se upoznaju sa prednostima preduzetništva. 

"Ministarstvo prosvete sada već četvrtu godinu za redom pruža finansijsku podršku učeničkim zadrugama, a ove godine smo za tu svrhu opredelili duplo više sredstava nego prethodne - ukupno osam miliona dinara", rekla je Đukić Dejanović. 

Ministarka je pohvalila sve škole koje su osmislile različite projekte i istakla da su veliko interesovanje pokazale specijalne škole i škole u području rada poljoprivreda, proizvodnje i prerade hrane. 

"Takođe, veoma zanimljivi su i projekti iz drugih škola i ostalih područja rada i svi imaju veliki značaj za obrazovno - vaspitni rad, a naročito za realizaciju praktične nastave za učenike u tim školama", rekla je ministarka. 

Ona je poručila da će Ministarstvo nastaviti da, kao i do sada, podržava rad učeničkih zadruga kako u osnovnim tako i srednjim školama, i pozvala sve škole da se aktiviraju u ovom segmentu. 
Direktor građevinsko - tehničke škole Neimar iz Niša Sreten Vasić za Tanjug je rekao da će ova škola sredstva opredeliti za nabavku 3D štampača. 

Ovo je četvrti put da dobijamo donaciju, naša zadruga postoji četiri godine. To ukazuje koliko vredno i marljivo radimo. 

Ministarstvo prosvete

 

Štampa u 3D tehnologiji je deo savremenog doba i želimo da iskoristimo sredstva za kupovinu takve mašine koja će ne samo pospešiti rad učeničke zadruge nego se nadamo da će štampa određenih modela koristiti i prilikom organizovanja nastavnih ali i vannastavnih aktivnosti. 

Štampaćemo opeke, gredice i kada je u pitanju povezivanje sa drugim školama štampaćemo modele koje su u opšte obrazovnim predmetima - matematici, modeli unutrašnjih organa u biologiji i slično. 

Na pitanje kakvo je interesovanje za učeničku zadrugu, Vasić kaže da je u odnosu na sve vannastavne aktivnosti u školi među učenicima najpopularnija. 

"Pokazala se kao najuspešniji, najobimniji ili najmasovniji oblik vannastavne aktivnosti, jer veliki broj učenika i nastavnika i roditelja je uključen u aktivnosti zadruge", rekao je Vasić. 

Ekonomsko - trgovačka škole iz Kraljeva i učenička zadruga Hermes ove godine je konkurisala prvi put, i kao početnicima u ovoj oblasti ova sredstva će biti izuzetno značajna, rekla je za Tanjug direktorka Hermesa Marija Timotijević. 

"Unapredićemo rad naše zadruge, sredstva ćemo iskoristiti za nabavku opreme i materijala za rad zadruge. Smatramo da je važno da učenici budu uključeni u ove aktivnosti i da se kod njih razvija preduzetnički duh, stvaralaštvo i međusobna saradnja", rekla je Timotijević.

Direktor Srednje stručne škole iz Kragujevca Siniša Kojić rekao je da je kada su u pitanju stručne škole jako važna orijentisanost ka ishodima obrazovanja. 

"Deca često postavljaju pitanja - šta će meni to? Ovo je rezultat, oni vide da to što rade ima svrhu i smisao, i te učeničke zadruge su ona 'višnja na torti' obrazovanja jer kada deca nešto uče i vide da od toga što su učili mogu da sutra budu spremni za svoj poziv", rekao je Kojić. 

Kroz učeničke zadruge, dodao je, i preduzetništvo dobija praktičnu dimenziju.  Ova finansijska podrška namenjena je za opremanje učeničkih zadruga radi unapređenja uslova rada. Sredstva su namenjena za realizaciju predloženog projekta učeničke zadruge, kao i za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga.

Komentari (0)

Srbija