Društvo

Potpisani ugovori o izgradnji vrtića u Aranđelovcu, Aleksandrovcu i Prijepolju

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

15:30

Potpisani ugovori o izgradnji vrtića u Aranđelovcu, Aleksandrovcu i Prijepolju
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala je ugovore o izgradnji tri nova vrtića u Aranđelovcu, Aleksandrovcu i Prijepolju, a koje će pohađati ukupno 500 mališana.

Đukić Dejanović je navela da su potpisani ugovori sa predstavnicima tri opštine i izvođačima radova o otpočinjanju izgradnje predškolskih ustanova u kojima će 500 mališana krajem 2024. godine biti u mogućnosti da koriste novi prostor u ustanovama.

"Temelj obrazovanja počinje u godinama u kojima deca pohađaju vrtiće", rekla je ministarka nakon potpisivanje ugovora u Vladi Srbije.

Ministarka je navela da je inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje jedan od najvrednijih projekata resornog ministarstva i da se realizuje zahvaljujući sredstvima Svetske banke.

"Planirani kapaciteti iz ovog projekta su 11.000 novih mesta za naše mališane, a u ove tri sredine biće 500 novih mesta zahvaljujući kojima će radost, vaspitanje i obrazovanje dece ući u drugačije tokove nego što je to bilo uobičajeno do sada", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je posebno značajno što projekat predviđa jednu potpuno novu metodologiju rada i pristupa detetu.

"Ogleda se u tome da kreativnost dece daje inicijative vaspitačima i saradnicima predškolskih ustanova kako da ti koraci budu što je moguće sigurniji i pravilniji za budućnost svaklog deteta, za izgradnju njegove ličnosti i za njegovo što pravilnije odrastanje", rekla je Đukić Dejanović.

Dodala je da program obuhvata i decu kojima je podrška najpotrebnija, a koja pripadaju osetljivim grupama.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je da je veliki dan za tu opštinu što je potpisan ugovor o izgradnji vrtića.

"U Aranđelovcu vrtić pohađa oko 1.400 mališana. Mi se sve vreme trudimo da nema liste čekanja a sa ovim objektom  mi ćemo u potpunosti ispuniti tu misiju", naveo je Radović.

Predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović je zahvalio u ime građana i opštine predsedniku Srbije i Vladi Srbije što su na taj način rešili jedan višegodišnji problem.

"S obzirom da smo mi više decenija imali problem sa nedovoljnim kapacitetima za smeštaj sve dece u predškolskim ustanovama, sa izgradnjom novog vrtića mi ćemo taj problem sasvim rešiti", naveo je on.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić rekao je da se takav objekat gradi u toj opštini posle skoro četiri decenije.

"Meni je zaista veliko zadovoljstvo i moram da kažem da ćemo izgradnjom ovog vrtića potpuno ukinuti listu čekanja u Prijepolju, a rasteretićemo i ostale vrtiće u Prijepolju koji su preopterećeni", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija