Društvo

Sneg u Srbiji doneo probleme: Vanredno u Sjenici, delu Vranja i Vranjske banje, Svrljig 12 sati bio bez struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

26/11/2023

-

12:24

Sneg u Srbiji doneo probleme: Vanredno u Sjenici, delu Vranja i Vranjske banje, Svrljig 12 sati bio bez struje
Sneg u Srbiji doneo probleme: Vanredno u Sjenici, delu Vranja i Vranjske banje, Svrljig 12 sati bio bez struje - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Sneg je napravio mnoge probleme u Srbiji. U Sjenici su pojedina mesta bez struje, a ekipe EPS-a su na terenu. Posle Sjenice, vanredna situacija je proglašena i na delu teritorije grada Vranje i  Vranjske Banje.

Stanovnici Svrljiga i okolnih sela 12 sati nisu imali struju, a oko 15 sati je uspostavljeno snabdevanje, ali ne u svim selima, javila je reporterka Euronews Srbija.

U prekidu su i telefonske i internet veze, a ekipe su na terenu.

T.L.

 

 

Tokom noći u Pčinjskom okrugu pao je sneg visine do 20 centimetara, pa su i u tom delu neprohodni pojedini putni pravci.  Iz JP "Putevi Srbije" apeluje na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu zbog snežnih padavina i najavljene ledene kiše.

U Srbiji je jutros u 6 sati najhladnije bilo na Kopaoniku, gde je izmereno minus 11 stepeni Celzijusa, dok je na Crnom Vrhu bilo minus sedam, a na Zlatiboru i u Sjenici minus 6 stepeni. Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati, dostigao je visinu od 38 centimetara.Na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini sneg je prouzrokovao probleme u napajanju električnom energijom, zbog čega je bez struje još 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi, prenosi RTS.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je danas da je u toj opštini trenutna situacija dosta komplikovana, jer je u prethodna dva dana pala velika količina snega koja je izazvala havarije na elektromreži i zavejala, odnosno učinila neprohodnim određene putne pravce.

"Predanim radom ekipa elektroprivrede, pojačana sa ekipama elektroprivrede iz Čačka intenzivno se radi na uspostavljanju naponskih prilika na teritoriji celog grada, s obzirom na to da je izgoreo glavni prekidač", kazao je Mujagić.

On je dodao da ima obećanje nadležnih da će se vrlo brzo uspostaviti naponske prilike na celoj teritoriji. Kada je reč o lokalnim putevima, Mujagić je dodao da je preko 30 mašina pre svega privatnika, kao i nekoliko nadležnih predzeća za održavanje puteva, na terenu, na celoj teritoriji Sjenice kako bi građanima bilo omogućeno nesmetano kretanje.

On je za Tanjug rekao da je preksinoć padao vlažan sneg koji je opteretio elektrovodove i da je bilo velikih kvarova, posebno u Baranskom kraju, jer je pregoreo glavni prekidač, kao i u Kladnici.

Mujagić je istakao da ekipe čine napore da mesta koja su ostala bez struje dobiju električnu energiju.

Euronews/Enes Radetinac

 

Usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica juče je proglašena vanredna situacija.

Mujagić je, nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača. 

Više od 1.000 ljudi bez struje na području Prijepolja

Zbog snega koji je juče padao na području Prijepolja, bez električne enrgije ostalo je oko 1.000 potrošača iz Kamene Gore, Babina, Jabuke i brodarevskog kraja.

Iako su pre dva dana radnici prijepoljske Elektrodistribucije otklonili sve kvarove na energetskoj mreži, sneg koji je u subotu padao praćen jakim vetrom, stvorio je nove probleme na elektroenergetskim vodovima, što je dovelo do ponovnog prekida snabdevanja strujom u različitim delovima Prijepolja, javila je RINA.

Sinoć je zasedao i Štab za vanredne situcije, koji je doneo odluku da se hitno krene sa čišćenjem kritičnih seoskih saoraćajnica, kako bi radnici Elektrodistribucije mogli da pristupe otklanjanju kvarova.

"Sinoć smo održali sednucu Štaba za vanredne situacije na kojoj smo doneli odluku da se pročiste putevi do ugroženih mesta, kako bi radnicima Elektrodistribucije stvorili uslove da rade na otklanjanju kvarova. Izdat je nalog firmama sa kojima opština ima ugovore za zimsko održavanje puteva da pročiste saobraćajnice od Begovog mosta do Karaule, zatim od Hrta do Brajkovca i jedan deo Kamene Gore", kaže komandant Štaba za vanredne situacije u Prijepolju Izudin Šantić.

U planinskim delovima Prijepolja sneg koji je neprestano padao skoro 12 sati formirao je pokrivač od skoro 40 centimetara.

Radnicima prijepoljske Elektrodistribucije od jutros su u pomoć pritekle kolege iz Bajine Bašte i Užica, pa zajedničkim snagama rade na otklanjanju kvarova.

U čišćenju puteva uključeni su i predsednici mesnih zajednica, koji u okviru svojih nadležnosti i sredstava sa kojima raspolažu, rade na uklanjanju snega.

Oko 2.000 domaćinstava bez struje u okolini Nove Varoši

Zbog teškog snega, grana i drveća koji su pali na dalekovode najviše je kvarova na elektromreži u novovaroškoj opštini. Struje povremeno noćas nije bilo ni u samoj Novoj Varoši a takođe i jutros u turističkom delu Zlatara i selima u višim predelima, javlja RTS.

Trenutno je bez struje više od 2.000 domaćinstava u tom kraju ali se situacija menja iz časa u čas jer su radnici Elektrodistribucije Srbiije na terenu i popravljaju kvarove. Bez struje je jutros bilo i više od 900 domaćinstava u prijepoljskim selima.

I tamo se, pod izuzetno teškim uslovima radnici elektrodistribucije probijaju kroz sneg do teško pristupačnih dalekovoda. Putevi u užičkom kraju su prohodni.

Sneg u Pčinjskom okrugu

Tokom noći u Pčinjskom okrugu pao je sneg visine do 20 centimetara, a u višim planinskim predelima ima nanosa i viših od metra. 

Neprohodni su putevi od Vlasine ka Bosilegradu i Strezimirovcu, prema Besnoj Kobili, dok u pojedinim planinskim selima u opštini Bosilegrad nema struje. 

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove na elektro mreži.

Teško su prohodni i putevi prema svim planinskim selima u okrugu. 

Mehanizacija je na terenu, raščišćavaju se putevi, prenosi RTS.

Stuja povremeno nestaje na Vlasini, gde je visina snega od 60 do 80 centimetara.  Ima nanosa i preko metar, a putari otežano čiste puteve zbog jakov vetra. 

U Vranju ima snega od 20 do 40 centimetara, ulice su prohodne, ali ima raskvašenog snega.

Na delu teritorije Vranja i u Vranjskoj Banji proglašena vanredna situacija, javila je reporterka Euronews Srbija. 

Zasedao je Gradski štab za vanredne situacije Vranje koji je saopštio da je bilo problema pre svega na državnim putevima prema Krivoj Feji i Planinarskom domu na Besnoj Kobili, gde je u jednom trenutku bio zavejan autobus sa radnicima Rudnika "Grot"'.

Ekipe Vatrogasne jedinice evakuisale su 24 putnika, dok je jednoj osobi bilo neophodno pružiti i hitnu medicinsku pomoć.

"Još uvek je neprohodan put do Krive Feje i Besne Kobile, ali ekipe su na terenu i radi se na raščišćavanju snega, tako da se očekuje da se do kraja dana ovaj putni pravac osposobi", naveo je Gradski štab za vanredne situacije Vranja.

Teško i u okolini Niša

Opština Gadžin Han/Milisav Filipović

 

Sneg je napravio dosta problema i u niškom okrugu. U opštini Gadžin Han, stanovnici su bili bez struje i telefonskog signala nekoliko sati.

Opština Gadžin Han/Milisav Filipović

 

Predsednik Privremenog organa opštine Milisav Filipović rekao je da je situacija bila katastrofalna ali da se ipak poboljšala.

Opština Gadžin Han/Milisav Filipović

 

On je izjavio da su ekipe Elektodistribucije pojačali napore sa svim raspoloživim ljudstvom i da su bili na terenu bukvalno 24 sata ne bi li što pre otklonili kvarove po mećavi i meštani opštine i okolnih sela ponovo dobili struju.

Sneg otežao snabdevanje strujom u opštini Vlasotince

U brdsko - planinskom delu vlasotinačke opštine noćas je pao sneg visine 40 centimetara.

Veliki broj sela te opštine Jablaničkog okruga ostao je bez električne energije, usled vlažnog i teškog snežnog pokrivača. Svi raspoložive ekipe Elektrodistribucije su na terenu, saopštila je opština Vlasotince. 

"U Konopnici je pala rešetkasta bandera i u toku je njena zamena betonskom banderom. Na dalekovodu na pravcu Orašje iskrivljena je konzola, čija je zamena takođe u toku. Nakon toga trebalo bi da sela na tom pravcu dobiju struju, ukoliko ekipe EDS-a ustanove da nema drugih kvarova. Na pravcu Šišava palo je drvo na dalekovod, trenutno se radi na njegovom uklanjanju. Na pravcu Svođe struje ima do mahale Progon, na dalje se utvrđuju kvarovi", kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Ivan Stanković, koji je zajedno sa komandantom štaba, predsednikom Privremenog organa opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem od jutros na terenu.

Što se tiče puteva, svi glavni putni pravci će biti očišćeni danas i sutra, kažu u preduzeću AB kop, zaduženom za zimsko održavanje puteva u vlasotinačkoj opštini.

Pod mokrim snegom grane su se nadvile na puteve, što mašinama otežava rad terenu, a veliki su i smetovi, kažu u AB kopu.

JP "Putevi Srbije" apeluje na vozače da voze oprezno

JP "Putevi Srbije" apeluje na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu zbog snežnih padavina i najavljene ledene kiše.

Euronews/Enes Radetinac

 

Apel je upućen s obzirom da se, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u noći između ponedeljka i utorka, kao i u utorak, očekuje oblačno i malo toplije vreme u nižim predelima mestimično sa kišom, koja će, na zapadu i jugozapadu, kao i u centralnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, ponegde lokalno lediti pri tlu. 

Vozačima se savetuje da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu. 
 

Komentari (0)

Srbija