Društvo

Vanredna situacija u Sjenici zbog snega: Dalekovod ispao iz sistema, pojedina mesta bez struje

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

20:04

Vanredna situacija u Sjenici zbog snega: Dalekovod ispao iz sistema, pojedina mesta bez struje
Vanredna situacija u Sjenici zbog snega: Dalekovod ispao iz sistema, pojedina mesta bez struje - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je, nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača. 

Mujagić je za Tanjug istakao da ovaj problem u što kraćem roku pokušavaju da reše ekipe elektroprivrede koje se nalaze na terenu.

"Oni čine napore da što je moguće pre stave veliki broj sela pod napon i da građani, koji se nalaze na većoj nadmorksoj visini, dobiju električnu energiju", rekao je Mujagić.

Takođe, predsednik opštine Sjenica je istakao da je oko 30 mašina u pogonu i da se intenzivno radi na ćišćenju svih putnih pravaca. 

On je naglasio i da situaciju dodatno otežava činjenica da javno preduzeće za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta i infrakstuture nema direktora koji je pre nekoliko dana smenjen i na njegovo mesto nije imenovan niko.

"To znači da je to javno preduzeće od izuzetnog značaja blokirano, što komplikuje situaciju. Ljudi su prosto zbunjeni i dok nismo uveli vanrednu situaciju, nismo mogli da pokrenemo sistem", pojasnio je predsednik opštine Sjenica.

Prema njegovim rečima, u Sjenici je napadalo oko 25 centimetara snega, dok je na višim delovima opštine palo oko 30 centimetara snega.

Dodaje da situaciju dodatno otežava to što je sneg vlažan, jer je to, kako je rekao, izuzetan teret za elektrovodove.

Situaciju, kako kaže, prate iz sata u sat i spremni su da u bilo kom trenutku preduzmu adekvatne mere.

"U Sjenici postoji i regionalna meteorološka stanica, pa ćemo u saradnji s njima i pratiti razvoj situacije i na osnovu toga preduzimati adekvatne mere", istakao je Mujagić i dodao da je jedina dobra okolnost to što sneg nije pratio intenzivan vetar.

Kakav će biti ostatak vikenda?

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na planinama padati sneg, a da će sa padom temperature kiša preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković jačanje severozapadnog vetra već danas nam donosi i osetniji pad temperature, te u najtoplijem delu dana živa u termometru neće prelaziti pet stepeni. 

"U kombinaciji sa vetrom i padavinama činiće se da je još hladnije. Vreme će biti promenljivo - na severu uglavnom suvo, povremeno i sa sunčanim periodima, dok će južno od Beograda oblaci i nižim predelima doneti susnežicu i mokar sneg koji će se postepeno topiti", kaže ona.

U noći između subote i nedelje temperatura će se u većini mesta kretati ispod nule, što će omogućiti formiranje prizemnog mraza u celoj zemlji, a sneg će padati sve do jutarnjih sati. 

"Tako će drugi dan vikenda osvanuti sa snegom u predelima južno od Save i Dunava, ali će olujni severozapadni vetar tokom dana oterati oblake i uzrokovati postepeno razvedravanje. U nedelju će još ponegde provejavati slab sneg i susnežica, a temperatura neće prelaziti četvrti podeljak. Severozapadni vetar duvaće brzinom i do 70 kilometara na čas, što može uzrokovati stvaranje snežnih nanosa, a doneće nam i dodatni osećaj hladnoće", rekla je Gojković.

U ponedeljak nam stiže kratkotrajni predah od padavina i blaži porast temperature. U jutarnjim satima temperatura će se kretati i do minus pet stepeni, dok će tokom dana biti i do osam stepeni Celzijusa. Prognostički modeli već za utorak najavljuju prodor novih kišonosnih oblaka, a za sredu se prognozira intenzivan pad temperature. 

Komentari (0)

Srbija