Društvo

Na planinama u Srbiji i do 30 centimetara snega: Vanredna situacija u Sjenici, problemi sa strujom u kraljevačkom kraju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

25/11/2023

-

15:00

Na planinama u Srbiji i do 30 centimetara snega: Vanredna situacija u Sjenici, problemi sa strujom u kraljevačkom kraju
Na planinama u Srbiji i do 30 centimetara snega: Vanredna situacija u Sjenici, problemi sa strujom u kraljevačkom kraju - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Iako je do početka zime ostalo nešto manje od mesec dana, sneg na planinama je već izazvao određene probleme. Bez struje je oko 500 domaćinstava u kraljevačkom kraju. Dečije odmaralište na Goču obezbedilo je napajanje agregatom, a problemi sa strujom su i u studeničkom kraju. Sneg pada i u zlatiborskom okrugu. Usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija.

Trenutno je najproblematičnije na Goču, gde snega ima do 30 centimetara, ali nema struje i to zbog kvarova na dalekovodima sa vrnjačke i kraljevačke strane. Oko 280 učenika iz Srbije i Republike Srpske nalazi se trenutno u dečjem odmaralištu "Dobre vode" na Goču, gde zbog kvara na dalekovodima i dalje nema struje.

Upravnik ovog odmarališta, Darko Milovanović, kaže za RTS da sneg pada od juče, a da su problemi sa strujom višegodišnji problem.

"Uključili smo agregatsko napajanje. Snalazimo se. Nadamo se da nadležni reše taj problem", kaže Milovanović.

Struje nema ni u studeničkom kraju, gde je visina snežnog pokrivača oko 10 centimetara, sneg se ne zadržava na kolovozima i svi putevi su prohodni, ali je vlažan i kida elektrokablove.

Tanjug/Branko Lazić

 

Na obroncima Golije napadalo je do 20 centimetara snega. Sneg na Kopaoniku je počeo da pada sinoć, od 23 sata i dostigao je 16 centimetara visine. 

Sneg je pao i na KiM i doveo do potpune blokade magistralnog puta Priština-Peć.Na snimcima koje je objavio prištinski Reporteri vidi se da je sneg prekrio put Priština-Peć, usled čega se automobili kreću otežano, dok se kamioni uopšte ne kreću.  Čistača snega nema na tom putu, navodi Reporteri. 

U Zlatiborskom okrugu sneg slabog intenziteta,očišćeni prilazi planinama

Sneg slabijeg intenziteta pada od jutros i na području Zlatiborskog okruga, a kako su putevi na Zlatiboru i drugim planinskim centrima trenutno čisti, javno preduzeće "Putevi Užice" prešli su na čišćenje puteva drugog i trećeg prioriteta.

"Putevi Užice" pokrivaju teritorije opština Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Čajetina, Bajina Bašta i teritoriju grada Užica, gde su za sada prohodni putni pravci prvog reda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Tokom jutarnjih časova sneg pada slabijim inetnzitetom, pa su putevi na Zlatiboru, kao i na drugim planinskim centrima kao što su Zlatar, Jabuka, Tara, Kadinjača i Debelo brdo trenutno čisti i bez snega, pa smo prešli na čišćenje puteva drugog i trećeg prioriteta”, rekao je Alen Mušanović  iz "Puteva Užice".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Sneg je tokom prethodne noći najviše problema napravio na Zlatiboru gde je bila uključena i teška mehanizacija. 

"Tokom protekle noći najteža situacija bila je na teritoriji Zlatibora gde smo imali intenzivne i jake padavine, pa smo morali da uvedemo zabranu teretnog saobraćaja kako ne bi došlo do saobraćajnih kolapsa. Tokom noći uključivali smo dodatne kamiona za čišćenje, ali i tešku mehanizaciju", rekao je Mušanović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Deo teritorije opštine Nova Varoš bez struje i telefonske veze

Na prostoru Nove Varoši sneg pada duže od 12 časova i za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju, ali je deo teritorije ove opštine ostavio bez električne energije i telefonske veze.

"Dat je nalog mehanizaciji da se krene u čišćenje snega. Po mesnim zajednicama za sada se putevi čiste vozama, jer još uvek nema potrebe za teškom mehanizacijom", rekao je za Tanjug Dejan Grbić iz opštine Nova Varoš i dodao da se grad i turistička zona konstantno čiste kamionima i mašinama. 

Kako je naveo, na Zlataru i u selima oko Nove Varoši bilo je prekida u snabdevanju električnom energijom i telefonskih linija.

Grbić je rekao da su ekipe EPS-a na terenu na Zlataru i u Beloj Reci kako bi se otklonili prekidi i ponovo uspostavilo dopremanje električne energije.

Sneg napravio probleme u selima iznad Ivanjice

Sneg koji od juče pada na području opštine Ivanjica, u višim predelima stvorio je probleme pri snabdevanju električnom energijom u nekoliko sela. 

Meštani sela Katići svake godine muče muku sa redovnošću isporuke struj, a visina snežnog pokrivača ne dozvoljava da se rastinje raskrči kako bi se došlo do bandera. 

"Struje nemamo i nećemo je ni dobiti, ne znam ni koga bismo to mogli da pitamo, s obzirom na ovu padavinu. Velika je naša opština, ne znam da li će stići da urade", rekao je Aleksa Zarić iz zaseoka Maskova.

On je ukazao da je sada vreme kada se kolju svinje, pa se nada da će nadležni i to imati u vidu. 

"Nemamo telefon, čujemo da nema ni u drugim delovima Ivanjice, baterije telefona se prazne, moramo kao nekada da se dovijamo sa brda na brdo", rekao je Zarić.

Tanjug/Branko Lazić

 

U ovim ivanjičkim selima živi veliki broj male dece, kao i starijeg stanovništva. Rade Ćirović meštanin Maskove, rekao je da je leto vreme kada se rastinje oko dalekovoda krči. 

"Leto je dugo, može to da se prokreše da se vidi šta će da padne na liniju, svake godine je ovako, najgore što ima tu male dece, signala nema, struje nema", kazao je Ćirović.

On je dodao da je najgore kad padne sneg, jer često nestaje struje i signala posle nema, a put je zavejan. 

Na pojedinim putnim pravcima vlažan kolovoz i ima snega, potreban oprez u vožnji

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas da su na putevima prvog pioriteta održavanja kolovozi vlažni u nižim predelima, a da snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara, na teritoriji Ivanjice, Sjenice, Kruševca, Novog Pazara, Užica, Valjeva i Zaječara.

Prema izveštaju Štaba zimske službe, od 13:50, snega do 5 cm ima i na području na administrativnoj liniji AP Kosovo i Metohija (Brnjak), na granici sa Rumunijom u Kladovu, Negotinu, Zaječaru, kao i na graničnom prelazu Vrška Čuka sa Bugarskom, zbog čega se preporučuje oprezna vožnja.

Do pet centimetara snega ima i na Divčibarima i Kopaniku, u Novoj Varoši, Tutinu, Jošaničkoj Banji, Trsteniku, na graničnom prelazu sa BiH (granični prelaz Kotroman), kao i na državnoj granici sa Crnom Gorom (granični prelaz Gostun).

Na državnim putevima II prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Ivanjice, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Požege, Užica, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Ivanjice, Kruševca, Novog Pazara, Požege, Užica, Zaječara.Preporučuje se oprezna vožnja.

Iz JP "Putevi Srbije" napominju da u Zaječaru ima učestalih sitnih odrona, duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama, usecima, zasecima. Dodaju da ih najviše ima na putu I B 34 (Đerdapska magistrala) gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije koja obaveštava o odronima.

U Ivanjici, deonice Preko Brdo - Duga Poljana i deonica Odvraćenica - Preko Brdo, neprohodne za saobraćaj od 13 časova zbog intenzivnih snežnih padavina i jakog vetra koji stvara snežne nanose, a prohodnost se očekuje nakon prestanka snežne vejavice.

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:
I B-23   Uzići - Užice - Čajetina - Nova Varoš - Prijepolje - dr.granica sa CG (granični prelaz Gostun), preko Borove glave i I B-28   Okletac - Rogačica - Kostojevići - Dub - Dubci - Užice.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, a JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo. JP Putevi Srbije apeluje da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji.

Kakav će biti ostatak vikenda?

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na planinama padati sneg, a da će sa padom temperature kiša preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković jačanje severozapadnog vetra već danas nam donosi i osetniji pad temperature, te u najtoplijem delu dana živa u termometru neće prelaziti pet stepeni. 

"U kombinaciji sa vetrom i padavinama činiće se da je još hladnije. Vreme će biti promenljivo - na severu uglavnom suvo, povremeno i sa sunčanim periodima, dok će južno od Beograda oblaci i nižim predelima doneti susnežicu i mokar sneg koji će se postepeno topiti", kaže ona.

U noći između subote i nedelje temperatura će se u većini mesta kretati ispod nule, što će omogućiti formiranje prizemnog mraza u celoj zemlji, a sneg će padati sve do jutarnjih sati. 

"Tako će drugi dan vikenda osvanuti sa snegom u predelima južno od Save i Dunava, ali će olujni severozapadni vetar tokom dana oterati oblake i uzrokovati postepeno razvedravanje. U nedelju će još ponegde provejavati slab sneg i susnežica, a temperatura neće prelaziti četvrti podeljak. Severozapadni vetar duvaće brzinom i do 70 kilometara na čas, što može uzrokovati stvaranje snežnih nanosa, a doneće nam i dodatni osećaj hladnoće", rekla je Gojković.

U ponedeljak nam stiže kratkotrajni predah od padavina i blaži porast temperature. U jutarnjim satima temperatura će se kretati i do minus pet stepeni, dok će tokom dana biti i do osam stepeni Celzijusa. Prognostički modeli već za utorak najavljuju prodor novih kišonosnih oblaka, a za sredu se prognozira intenzivan pad temperature. 

Komentari (0)

Srbija