Društvo

Vučić primio šahiste, osvajače zlatne medalje na Evropskom prvenstvu: Trostruko veći budžet za šahovski savez

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

10:39

Vučić primio šahiste, osvajače zlatne medalje na Evropskom prvenstvu: Trostruko veći budžet za šahovski savez
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas članove muške šahovske reprezentacije Srbije koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. On je rekao da je muška šahovska reprezentacija ostvarila ogroman uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu i poručio da će budžet za šahovski savez biti trostruko veći.

"Mnogo vam hvala što ste ovde. Žao mi je što nema naših žena koje su ostvarile fantastičan uspeh u Budvi. Servantes je rekao da je ljudski život partija šaha, a Mihail Botvinil da je šah nauka, umetnost i sport. Naš Svetozar Gligorić je rekao da je šah borba sa samim sobom. Mi smo decenijama igrali šah, a nikada nismo ostvarili uspeh kao što je ova generacija fantastičnih momaka to uradila", rekao je Vučić na prijemu šahista u Predsedništvu Srbije.

On je istakao da je Srbija prvi put ispred Nemačke i Jermenije - evropski prvak u šahu.

Navodeći da je šahovski savez imao budžet 16 miliona dinara, Vučić je rekao da je dogovoreno da budžet bude trostruko veći, te da će početi da se razgovara o šahovskom domu i da se vrati šah u škole.

"Nekada smo organizovali takmičenje i to moramo da radimo i u budućnosti", rekao je predsednik.

Muška reprezentacija Srbije u šahu osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budvi koje je trajalo od 10. do 21. novembra. Srpski šahisti trijumfovali su u poslednjem, devetom kolu, nakon što su pobedili Grčku rezultatom 3:1.

Šahovski savez Srbije je objavio da su istorijski uspeh Srbiji doneli Aleksej Sarana, Aleksandar Predke, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić. Takođe, iz Šahovskog saveza Srbije su naveli i da je ovo prva medalja sa velikih ekipnih takmičenja za srpski šah još od 1989. godine kada je muški tim Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Lucernu. Dodaju i da se prvi put zastava Srbije vijorila na pobedničkom postolju jednog ekipnog seniorskog takmičenja od osamostaljenja države 2006. godine.

Komentari (0)

Srbija