Društvo

Đukić Dejanović: U Ribnikaru će biti izgrađen Memorijalni centar, kako će izgledati odlučivaće roditelji i stručna lica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2023

-

12:32

Đukić Dejanović: U Ribnikaru će biti izgrađen Memorijalni centar, kako će izgledati odlučivaće roditelji i stručna lica
Đukić Dejanović: U Ribnikaru će biti izgrađen Memorijalni centar, kako će izgledati odlučivaće roditelji i stručna lica - Copyright Veran Matić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da će u delu Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kome se u maju dogodila tragedija, biti izgrađen Memorijalni centar, ali da je dinamika odlučivanja i samo odlučivanje o tome kako će izgledati, odluka roditelja i stručnih lica, kao i drugih strana uključenih u ovaj proces.

Dejanović je, odgovarajući na pitanje novinara da li ima izgleda da memorijalni centar bude izgrađen s obzirom na to da su roditelji učenika te škole sa protesta koji su organizovali, uputili pitanje zašto to nije urađeno i sedam meseci nakon tragedije, rekla da je izgradnja Memorijalnog centra opredeljenje Vlade Srbije.

"Ne samo da ima izgleda da će biti izgrađen, već je to opredeljenje, ali idejno i kako će tačno izgledati taj Memorijalni centar, to će odlučivati roditelji sa stručnjacima odnosno sa onima koji su najkompetentniji da se svima u svetu pošalje poruka da se takav užas više nikada i nigde ne dogodi", rekla je ministarka.

Ona je navela da razgovarala sa ambasadorkom Norveške jer su i oni imali sličnu tragediju, i pitala kojom dinamikom je to išlo kod njih, jer je od njihove tragedije prošlo 12 godina.

"Treba spojiti nešto što se zaista zove neophodnost sećanja na nevine žrtve sa jedne strane, a sa druge strane poslati određenu poruku i biti podrška porodicama i roditeljima. Vrlo je to slojevito da bi moglo za par meseci da se nađe najbolje rešenje, ali Vlada Srbije vrlo čvrsto stoji iza toga da ćemo negovati sećanje na tu decu i biti uvek tu uz roditelje", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Na pitanje novinara kako Savet roditelja "Ribnikara" nije izglasao oca ubijene devojčice Branka Anđelkovića za člana Školskog odbora te škole, uprkos preporuci države, ministarka je rekla da je ona potpisala tekst u kom je tako nešto sugerisala, ali da država ne može da utiče na Savet roditelja.

"Dogodilo se šta se dogodilo, ali morate naći način da roditelji ubijene dece učestvuju svakako, posebno ako imaju drugo dete koje ide u školu da imaju uticaj. Naći ćemo taj način. Država ne može da utiče na rad Saveta, samostalnost škole je nešto što je zagarantovano i autonomija škole u nekim segmentima da, ne možemo imati neki pritisak, ali uvek možemo naći način da roditelji budu i te kako uključeni", rekla je ministarka.

Komentari (0)

Srbija