Društvo

Postavljeno osam solarnih klupa u parku Kalemegdan, u planu još 50

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

12:10

Postavljeno osam solarnih klupa u parku Kalemegdan, u planu još 50
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" postavilo je na savskom šetalištu, u parku Kalemegdan, osam solarnih klupa koje koriste čistu i obnovljivu energiju, izjavila je danas Jovana Gačić iz tog preduzeća i objasnila da je u planu restauracija svih oštećenih klupa.

Ona je za Tanjug rekla da su klupe postavljene, jer je postojala potreba da se zamene dotrajale, postojeće drvene klupe, a da su na ideju da postave inovativne solarne klupe došli po ugledu na svetske metropole.

"Klupe su dizajnirane tako da se potpuno uklapaju u ambijent na kome se nalaze, a uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Napravljene su od ekoloških materijala i poseduju C sertifikat, tako da su bezbedne za upotrebu jer ne emituju štetno zračenje", rekla je Gačić. 

Printskrin/Tanjug video

 

Prema njenim rečima, uz pomoć sunčeve energije klupe omogućavaju da e pune mobilni telefoni i ostali uređaji i da se pristupi besplatnom internetu. 

"Osim što doprinose održivom razvoju, klupe su samoodrživa investicija. Ovim projektom planirana je restauracija svih oštećenih klupa i dopuna sa 50 novih drvenih klupa istog dizajna kao i postojeće na prostoru Beogradske tvrdjave i parka Kalemegdana", rekla je Gačić. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija