Društvo

Brnabić i Macura razgovarale o izmenama zakona u korist porodilja

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

20:39

Brnabić i Macura razgovarale o izmenama zakona u korist porodilja
Ana Brnabić - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura razgovarale su danas o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su racionalne i sprovodive u odnosu na realne kapacitete koji postoje u usvojenom rebalansu budžeta.


Pored izmena koje su najavljene i koje su u direktnoj vezi sa nedavnim odlukama Ustavnog suda Srbije, Macura je navela da bi bilo moguće sprovesti i izmene koje se odnose na majke koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade, ali i izmene koje se odnose na porodice koje imaju više od četvoro dece. Dodala je da je moguće sprovesti i izmene koje bi olakšale materinstvo preduzetnicama, a u delu koji se odnosi na načine obračunavanja naknada i prenošenja odsustva na partnera.

Pored ovih izmena, tema razgovora bili su problemi trudnica, a u vezi s uslugama koje se ne mogu obaviti o trošku RFZO, poput neinvazivnog prenatalnog testa koji bi, kako je rečeno, morao postati dostupan svim trudnicama po znatno povoljnijim uslovima nego što je to danas.

Brnabić i Macura složile su se da će i u narednom periodu nastaviti da razgovaraju o ovoj temi, koja je važna ne samo za trudnice, porodilje i majke već i za čitavo društvo, kao i da su ovakvi otvoreni razgovori najbolji put do pronalaska najefikasnijeg rešenja i zaštite interesa svih majki.

Komentari (0)

Srbija