Društvo

Hajde da razgovaramo: Kako do boljih rezultata učenika na PISA testiranju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

17:02

Hajde da razgovaramo: Kako do boljih rezultata učenika na PISA testiranju?
Jelena Sotirović i Marija Šehić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Učenici iz Srbije i dalje su ispod proseka u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti, rezultati su najnovijeg ciklusa PISA testa za 2022. Iste rezultate beleže i učenici zemalja regiona: Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske. Nešto bolji su mladi Slovenci.

Zbog čega đaci iz azijskih zemalja već godinama imaju bolje rezultate u odnosu na decu iz Evrope? Da li je rešenje ovog problema u većem ulaganju u školstvo ili jednostavno moramo više da radimo? O tome razgovaramo sa bivšim ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

Finski sistem obrazovanja je jedan od najboljih u svetu. Koliko se pažnje u ovoj zemlji poklanja deci i mladima na polju edukacije i kakve rezultate to daje, najbolje govori pokazatelj da njihovi đaci na PISA testiranjima postižu odlične rezultate, na "Tajmsovoj" listi najboljih univerziteta, devet je iz Finske, a po "Ekonomistu" imaju najviši indeks obrazovanja za budućnost. Kako su to izveli, objašnjava Samu Seitsalo, direktor finske Nacionalne agencije za obrazovanje.

Emisiju Hajde da razgovaramo gledajte subotom od 14 časova.

Komentari (0)

Srbija