Društvo

Većina štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu primila vakcinu protiv humanog papiloma virusa

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

14:05

Većina štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu primila vakcinu protiv humanog papiloma virusa
Većina štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu primila vakcinu protiv humanog papiloma virusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević saopštio je danas da je skoro 70 odsto štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu primilo je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od najčešćih polno prenosivih infekcija i uzročnika kancera grlića materice.

"Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, organizovali smo predavanje o značaju ove vakcine u VP Domu u Kruševcu i Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu, budući da oni zbog svojih godina mogu da budu imunizovani“, izjavio Carević, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Direktor Uprave je naveo da je predavanje stručnjaka gradskih Zavoda za javno zdravlje u ovim ustanovama bila prilika da štićenici dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.

"Nama je ove godine Međunarodni dan ljudskih prava bio zapravo 'praznik zdravlja' jer je skoro 70 odsto štićenika u VP Domu u Kruševcu odlučilo da primi vakcinu protiv HPV-a pošto su se upoznali sa svim njenim prednostima", istakao je on.

Carević je naveo da su štićenici u osetljivom životnom periodu i da sve odluke koje donose u vezi sa svojim zdravljem mogu da budu dobre samo ukoliko su donete na osnovu proverenih informacija.

U Srbiji je od prošle godine omogućena besplatna vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od devet do 19 godina, što je i najbolja moguća prevencija od širenja nekoliko vrsta malignih oboljenja.

U zemljama u kojima se duže od 10 godina obavlja vakcinacija dece ovog uzrasta, obuhvatom više od 90 odsto, došlo se do drastičnog smanjenja, a u nekim zemljama praktično i do nestanka raka grlića materice od koga veliki broj žena u Srbiji oboljeva i, na žalost, umire.

Komentari (0)

Srbija