Društvo

Stiže li rasplet u vezi anonimnih dojava o bombama? MUP najavio hapšenja i obuku po školama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2023

-

12:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog učestalih dojava o postavljenim bombama u školama u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova će obučavati nastavnike i školsko osoblje kako bi mogli da pregledaju škole u slučaju dojava, poručio je za Euronews Srbija Nenad Ljubišić iz strukovnog udruženja policije. On kaže da je moguće da se takav pregled obavi za 20-ak minuta.

"MUP je u skladu sa zakonom postupalo sa svakom dojavom. Zabeležen je veći broj dojava i samim tim je odgovor države taj protokol i obuka i nastavnog osoblja da mogu da reaguju u tim slučajevima, ali to ne isključuje reagovanje MUP-a. U proteklom periodu zbog većeg broja dojava MUP nije bio opterećen jer u MUP-u radi 20 hiljada obučenih ljudi koji mogu da odgovore bilo kom izazovu, pa i ovom", rekao je on.

Kako kaže, MUP u ovakvim slučajevima postupa krajnje profesionalno i po prioritetu. 

"Na svaku takvu dojavu, MUP angažuje sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, čak i specijalno obučene pse koji su obučeni da tragaju i pronađu Minsko eksplozivna sredstva. Tako da za svaku dojavu, koliko god one bile u toku dana, meseca ili godine, MUP izlazi na licu mesta, postupa po prioritetu i preduzima sve mere i radnje kao da je stvarno. Evo, bili smo svedoci da u proteklom periodu nije ni jedna dojava na svu sreću bila istinita, sve su bile lažne, ali opet kažem, uvek se postupa kao da je svaka ta dojava verodostojna", rekao je on.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Kako je dodao, svaka ovakva dojava predstavlja krivično delo koje ima za svrhu da izazove paniku, nered i uznemiranje građana. 

MUP: Danas realizacija akcije na hapšenju povezanih sa dojavama o bombama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da juče da će u naredna 24 sata biti okončana akcija hapšenja osoba koje su slale preteće mejlove o postavljenim bombama u Srbiji. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se do kraja dana očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije na hapšenju lica povezanih sa dojavama o bombama. MUP navodi da intenzivno sarađuje sa relevantnim međunarodnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca. 

Ističe da su angažovali sve ljudske i materijalno-tehničke resurse na unapređenju bezbednosti dece, i da u saradnji sa nadležnim tužilaštvom MUP preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica. 

Saopšteno je i da će u skladu sa posebnim planom i programom policijski službenici sprovesti obuku zaposlenih u školama, koje će obuhvatiti mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove kao i definisanje bezbednog mesta po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju sličan problem. 

Iz policije su naveli da od početka školske 2023/2024. godine do danas, je primljeno ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa, u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije.

Dodaje se da su po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Iz MUP-a ističu da ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane.  Kako su dodali, skladu sa posebnim planom i programom, policijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem. 

Dojave postale svakodnevne

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, Ministarstvo prosvete i MUP već nekoliko dana rade na usaglašavanju protokola o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojave o postavljenim bombama. Sugestija Ministarstva prosvete bila je da se uveče posle nastave i ujutro pre početka časova svaka škola detaljno pregleda. Direktori škola, ali i predstavnici sindikata kažu da nisu uključeni u izradu tog dokumenta.   

Dojave o postavljenim bombama postale su svakodnevne u školama u prestonici, zbog čega deca gube nastavu, a da bi se objekti pregledali potrebno je da se angažuje veliki broj policajaca.
Zbog lažnih dojava o postavljenim bombama MUP je dnevno morao da angažuje 2.500 službenika na terenu.

Muke su imali i direktori škola prethodnih dana. Nekoliko dana na udaru su bile samo novobeogradske osnovne škole, a onda i škole u ostalim delovima Beograda. Dešava se da preteće poruke stižu i više puta u toku dana.

"Virtuelni napadači" promenili su taktiku. Sada više preteći mejlovi ne stižu na mejl adrese škola, već trećim licima ili direktno policiji da su, recimo, u svim školama na Novom Beogradu postavljene bombe. 

Komentari (0)

Srbija