Društvo

Podaci Instituta Batut otkrivaju da se manje od tri odsto vakcinisanih zarazilo koronavirusom

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

30/07/2021

-

09:26

Podaci Instituta Batut otkrivaju da se manje od tri odsto vakcinisanih zarazilo koronavirusom
Podaci Instituta Batut otkrivaju da se manje od tri odsto vakcinisanih zarazilo koronavirusom - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Od početka vakcinacije u Srbiji se do kraja aprila svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzerovom vakcinom i 0,5 odsto Sputnjik V, zarazilo koronavirusom, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Doktor Vladan Šaponjić navodi da je istraživanje pokazalo da je obolelo i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto onih koji su primili jednu dozu AstraZeneke.

"Kod AstraZeneke, Fajzera i Sputnjika pokazalo se da je među zaraženima bilo jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima", rekao je Šaponjić za "Novosti".

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović poručuje da još nema dovoljno pouzdanih istraživanja koje bi vakcine mogle biti najdelotvornije kod novog delta soja i dodaje da će ljudi iz osetljivih grupa verovatno primiti treću dozu vakcine od proizvođača kojom su već vakcinisani.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ona kaže da je i dalje prioritet davanje prve i druge doze, a da će, ukoliko bude nekih preporuka u vezi sa proizvođačem pri eventualnom davanju treće doze, građani biti blagovremeno obavešteni.

Krizni štab je treću dozu preporučio obolelima od autoimunih bolesti, pacijentima na hemodijalizi, nakon transplatacije, onkološkim pacijentima, ljudima sa hroničnom upalom jetre, bubrega i pluća.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas za Euronews Srbija da je ta odluka za sada doneta samo kada su u pitanju veoma osetljive grupe ljudi, kod kojih može doći do vrlo teških oblika bolesti.

"Ostali građani će morati da sačekaju, jer medicina ima vrlo tvrde poglede na sve to. Sačekaćemo da se ti dokazi o upotrebi treće doze iskristališu", izjavio je epidemiolog Kon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija