Društvo

Ministar odbrane Vučević: Služenje vojnog roka biće korisno za društvo, ne spremamo se za ratove

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

15:15

Ministar odbrane Vučević: Služenje vojnog roka biće korisno za društvo, ne spremamo se za ratove
Ministar odbrane Vučević: Služenje vojnog roka biće korisno za društvo, ne spremamo se za ratove - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministrar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je danas da inicijativa za reaktiviranjem obaveznog služenja vojnog roka nije pokrenuta kako bi se Srbija spremala za ratove i sukobe, već da će to biti od koristi za društvo, kao i za pojedince koji će vojni rok služiti.

"Mislimo da je ovo nešto što je od koristi za celu državu, za celo društvo, a koristiće i tim momcima koji će sutra služiti vojni rok. Oni će se bolje osećati i biti korisniji članovi društva, cele zajednice i ponos cele otadžbine i njihovih porodica", rekao je Vučević u izjavi za medije povodom inicijative Generalštaba Vojske Srbije i  predloga predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću da se ponovo uvede obaveze služenja vojnog roka.

Vučević je dodao da je predloženo da služenje vojnog roka traje četiri meseca.

"Mislim da je značajan momenat da posle 13 godina Srbija ponovo odlučuje o tome da li treba reaktivirati obavezno služenje vojnog roka. U značajno kraćem vremenskom intervalu nego što je to bilo ranije", rekao je Vučević.

On je dodao da će se Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane spremati za implementaciju, ukoliko se donese odluka za reaktiviranjem.

"Nama je potrebno određeno vreme da se infrastruktura pokrene, da kasarne budu pripremljene, da regrutni centri opet rade u tom nivou. Potrebno je da imamo novo regrutovanje rezervnog sastava, bolju popunjenost, obučenost", naglasio je Vučević.

Vučević je ocenio da bi kroz vojnu obuku od četiri meseca bilo moguće dobiti obučenog vojnika. 

"Ostaje naravno najdominantniji profesionalni sastav Vojske Srbije kao nosilac ključnih aktivnosti Vojske Srbije", naglasio je Ministar.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija