Društvo

Svi su bolesni, hara nekoliko virusa: U čekaonicama domova zdravlja tri puta više pacijenata

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/01/2024

-

17:02

Svi su bolesni, hara nekoliko virusa: U čekaonicama domova zdravlja tri puta više pacijenata
Svi su bolesni, hara nekoliko virusa: U čekaonicama domova zdravlja tri puta više pacijenata - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ovih dana čekaonice domova zdravlja su pune pacijenata koji se žale na visoku temperaturu, kašalj, malaksalost, bolove u grlu i mišićima. Lekari kažu da sada imaju tri puta više obolelih od gripa i akutnih respiratornih infekcija u odnosu na pre mesec dana.

Sve je počelo nedelju dana pred Novu godinu, a kulminiralo posle praznika. Druženja, boravak u zatvorenom prostoru pogodovali su širenju virusa. Mnogi i ne odlaze kod lekara, već se leče sami kod kuće. 

Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je u Srbiji srednji intenzitet aktivnosti virusа gripа. Međutim, ti podaci se odnose na period od 18-24. decembra. Za poslednju nedelju u staroj i prvu nedelju u Novoj godini još nema zvaničnih podataka.

Lekari kažu da nije u cirkulaciji samo grip, već još nekoliko virusa - korona, enterovirusi. Dodatni problem predstavlja i to što se i lekari razboljevaju, pa se sve teže organizuje posao u zdravstvenim ustanovama i pokrivaju smene. Oni koji rade, bukvalno ne dižu glavu.

Dr Dragica Jankov Vidačić iz DZ Novi Sad kaže za Euronews Srbija da je u cirkulaciji nekoliko virusa. Navodi da ima stomačnih virusa koji su praćeni povraćanjem, dijarejom, povišenom temperaturom. Klinička slika je, kako kaže, intenzivna tri, četiri dana. 

Malaksalost, bolovi u mišićima, kašalj

"Ovih dana imamo puno pacijenata koji se žale na malaksalost, bolove u mišićima, visoku temperaturu, intenzivan kašalj. Sve to liči na grip", kaže Jankov Vidačić.

Dodaje da je sve to često praćeno upalom sinusa, upalom ušiju, kao i da se sve češće imaju pacijente sa kašljem koji duže traje.

Profimedia

 

"Povećan nam je obim posla. Imamo tri puta više pacijenata nego što je uobičajno. Sve je počelo neposredno pred praznike, a inteziviralo se posle Nove godine. Bilo je više druženja, kontakata pred praznike i tokom praznika, tako da smo očekivali sve ovo", navela je ona.

Dodaje da nema mnogo komplikacija i upala pluća. To se javlja u sporadičnim slučajevama, kod onih koji imaju slab imunitet i ne uzimaju terapiju koju im je lekar dao.

"Takvih, na svu sreću, nema puno. Preporuka je javiti se lekaru na vreme", kaže Jankov Vidačić.

I među zdravstvenim radnicima ima obolelih, odlaze na bolovanja, te je teško organizovati posao.

Jankov Vidačić kaže da oni koji rade pokrivaju i smene lekara koji su na bolovanju, te da i zbog toga imaju više posla.

Bolesni odrasli, ali i deca

Slična je situacija i u ostalim domovima zdravlja u Srbiji. U DZ "Milutin Ivković" na Paliluli u Beogradu kažu da su pune čekaonice i za odrasle, ali i za decu.

Dr Snežana Despotović Kušljević, načelnica opšte medicine DZ Palilula, navodi da im je povećan broj pacijenata u poslednjih nekoliko dana.

"Obavljamo testiranje i na koronu. Međutim, korona nije u porastu. U porastu su respiratorne infekcije i kod odraslih i kod dece. Čekaonice su pune i na pedijatriji i kod odraslih. Ima tu kombinacije i respiratornih infekcija i enterovirusa i bakterijskih upala i virusa gripa i virusa korone", navela je ona.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Lekari podsećaju da je najbolja zaštita od gripa vakcinacija, ali da je vreme neophodno za sticanje imuniteta dve, tri nedelje nakon davanja vakcine. Imunitet traje između šest i 12 meseci.

Iz Instituta Batut ranije su naveli da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

Simptomi gripa su povišena tempertura, bolovi u mišićima, slabost, malaksalost, bolovi u zglobovima, kašalj. Virus traje pet do sedam dana. Kod starijih, hroničnih bolesnika, kod imunokompromitovanih na virusnu infekciju može da se nadoveže bakterijska infekcija, što dovodi do bakterijske upale pluća, a kod dece upala uha i upala sinusa.

U slučaju da kašalj traje duže od dve nedelje poželjno je testirati se na pertusis, jer je sve više obolelih od velikog kašlja. 

Komentari (0)

Srbija